Még mindig gödörben az építőpar

Építkezés, házépítés, ingatlan, lakás, ingatlanfejlesztés, ingatlanpiac, CSOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
Megint hatalmas zuhanást produkált az építőipar. Májusban 26,6 százalékkal maradt el a építőipar teljesítménye az egy évvel korábbitól. Áprilisban is 29,8 százalékos visszaesés volt.
Vágólapra másolva!

A termelés mindkét építményfőcsoportban csökkent, az épületek építése 4,4, az egyéb építményeké 43,8 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A termelés visszaesését - csakúgy, mint az előző négy hónapban - részben az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése okozta.

A válság óta nem tér magához az építőipari szektor Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az építőipari termelése az első öt hónapban

27,9 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

Szakértő szerint várható, hogy az építőipar nem teljesít majd jól ebben az évben, de a második fél évben lesznek majd pozitívabb adatok is, főként az új lakóépületek esetében.

Majd jövőre jobb lesz

Ha jövőre ismét beindulnak az uniós pályázatok, valamint a kormányzati programok hatására erőteljesen felpörög a lakóépületek építése, az fellendíti az építőipari termelést, a legnagyobb korlátot a munkaerőhiány jelentheti - fogalmazott Virovácz Péter.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szintén kiemelte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint májusban az előző hónaphoz képest emelkedni tudott az ágazat termelése.

Ez azt mutatja, hogy az építőipar lassan

- hangsúlyozta. Hozzátette: a folyamat lassú lesz, de érezhető erősödést hoz majd az építőiparban, ha felgyorsul az uniós források lehívása és felhasználása.

Az elemző kitért arra, hogy az építőipari vállalkozások új szerződéseinek alakulása évkezdettől halmozottan nézve májusban már csaknem 6 százalékot emelkedett, miközben tavaly egész évben visszaesést mutattak az új megrendelések.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint bár az ágazat jelentős mínuszban van, az épületépítési szerződésállomány alapján a következő időszakban megkezdheti ledolgozni hátrányát. Emellett látszik az is, hogy átalakul az építőipar szerkezete, a lakásépítéseket is magában foglaló épületépítési alágazaté lesz a főszerep.

Jövőre több új lakás épülhet Fotó: Szabó Gábor - Origo

Május végén a szektor teljes szerződésállománya ugyan 10,5 százalékkal elmaradt a tavalyitól, de az épületépítési alágazat szerződésállománya 58 százalékkal haladta meg a tavaly májusi értéket, ez pedig a legmagasabb idei érték.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője azt mondta, az ágazatban jövőre várható bővülés, a harmadik negyedév végén és a negyedik negyedévben már jobb számok jöhetnek az építőiparból.