A nagyok már kongatják a vészharangot

villámlás káosz csőd hangulat kilátások tőzsde  befektetés
From the 68th floor of the Top of the Rock, during a summer storm. No tripod used, just holding the camera tight to my face and between the glass partitions, shooting bursts until I got lucky. I think lightning hit the Empire State Building at least one or two other times, including this one, but I wasn't quite quick enough to catch it
Vágólapra másolva!
Ahogy a részvények és a kötvények ralija egyaránt fokozódik, a világ legnagyobb pénzügyi menedzserei egyre inkább kongatják a vészharangot.
Vágólapra másolva!

Miközben a befektetők a rendkívül alacsony kamatkörnyezetben bármire lecsapnak, ami relatíve magas hozamot ígér, a vezető menedzserek közül egyre többen hangoztatják, nem szabad figyelmen kívül hagyni a problémákat. A gyenge gazdasági növekedések és a britek kilépése az Európai Unióból ugyanis továbbra is kockázatokat jelent – írja a Bloomberg.

Veszélyes rali

Ha a vállalati eredmények nem tudják felülteljesíteni a várakozásokat, akkor a rali igencsak rövidéletű lehet – mondta Laurence Fink, a BlackRock vezérigazgatója. A globális részvénypiaci fellendülés június 27-e óta már

több mint 4 ezer milliárd dollárral növelte meg a részvények piaci értékét

világszerte, mivel sokan készülnek az újabb jegybanki élénkítésekre. Ez pedig jelentős fordulatnak számít a brexit-népszavazást követő nap (június 24.) szakadásához képest, amikor a részvények 2,5 ezer milliárd dollárnyi értéket veszítettek el.

Mindenki hozamokra vadászik Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A kötvények területén a spekulatív minősítésű papírok piaca 12 százalékot emelkedett idén, mindazonáltal az alacsony kamatkörnyezetben látható hozamvadászat nem teljesen biztonságos – figyelmeztetett Howard Marks, az Oaktree Capital Group társelnöke. Meglátása szerint egy bonyolult, alacsony hozamú világban élünk, amely figyelmen kívül hagyja a kockázati tényezőket. Amikor pedig a piac egyszerűen megvonja a vállát a veszélyek láttán, az nem jelent pozitívumot, mivel lehetővé teszi a problémák felhalmozódását.

Az emelkedési ciklus pedig nem tarthat örökké.

Akik pedig beugrottak a kevésbé likvid eszközökbe, azoknak tudniuk kell majd átvészelni a nehéz időket is – tette hozzá Marks.

Mozog a tömeg

Ezzel együtt a Janus Capital Group kötvénypiaci stratégái, Bill Gross és Jeffrey Gundlach egyaránt jelezték,

a rekord alacsony hozamokkal forgó szuverén kötvények túlságosan kockázatosak.

Gundlach szerint egyfajta tömegpszichózis érzékelhető a befektetők között a hozamvadászatban.

A fokozódó aggodalmakat támasztja alá, hogy az idén már a BlackRock, amely idén már dolgozóinak 3 százalékát elbocsátotta, csütörtökön 3,7 százalékos profitcsökkenésről számolt be. Ennek egyik vezető oka pedig éppen az volt, hogy az ügyfeleik a részvényekből kötvény-, illetve készpénzbefektetésbe csoportosították át a tőkéjüket, melyek ráadásul alacsonyabb díjakkal járnak.