Külpiacon erősít az elszámolóház

gázcső földgáz gázvezeték
Gas pipes are photographed at the gas compressor station in Velke Kapusany, Slovakia, on September 2, 2014. Slovakia has opened a reverse gas pipeline that will get to Ukraine up to 10 billion cubic meters (353 billion cubic feet) of natural gas per year. AFP PHOTO/JOE KLAMAR / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Vágólapra másolva!
A KELER KSZF szándéknyilatkozatot írt alá, a román árutőzsdével, a Bursa Romana de Marfuri az új román földgáztőzsde központi klíringszolgáltatásainak ellátására. A kereskedés elindításának várható időpontja 2017. Az együttműködés keretében a KELER KSZF most először nyújtana klíringszolgáltatást külföldön, míg a BRM új és szofisztikáltabb azonnali, forward és future termékeket kínálhatna az újonnan alapított földgázpiacon, amely vezető kereskedési platformmá válhat kezdetben a helyi, később a regionális partnerek körében is.
Vágólapra másolva!

A BRM és a KELER KSZF szorosabbra kívánja fűzni az együttműködést a klíringszolgáltatások terén. Ennek érdekében, a partnerségi kapcsolat alapjaként a két társaság 2016. július 13-án szándéknyilatkozatot írt alá. Az együttműködés révén

a KELER KSZF lesz az első társaság, amely a régióban határon túli klíringszolgáltatást nyújt

– derül ki a KELER közleményéből.

A BRM, annak érdekében, hogy jövőbeni ügyfeleinek magas színvonalú szolgáltatást és támogatást tudjon nyújtani, tárgyalásokat kezdeményezett a KELER KSZF-fel a kapcsolódó klíring és kockázatkezelési tevékenységek vonatkozásában. A KELER KSZF – az EMIR előírásainak megfelelő központi klíringházként – rendelkezik azzal a szakmai tudással és piaci tapasztalattal, amelynek birtokában magas színvonalú szolgáltatást tud nyújtani a BRM és a piaci részvevők számára.

Forrás: AFP/Joe Klamar

A KELER KSZF és a BRM közötti partnerség támogatja a meglevő román földgáztőzsde fejlesztésére irányuló törekvéseket, a spot, forward és futures kontraktusok biztosításának lehetőségét a piaci szereplők számára. Az MTF (Multilateral Trading Facility) jogosítvánnyal rendelkező új földgáztőzsde létrehozásának célja, hogy kereskedési lehetőséget biztosítson standardizált termékek széles skálájára a spot, forward és futures instrumentumok tekintetében.

A BRM a nemzetközi standardok átvételét tervezi mind a műszaki megoldások, a szabályozás, mind az eljárások terén.

A fejlesztések eredményeként a BRM a romániai földgázpiac számára szélesebb körű szolgáltatásokat tud majd nyújtani, kezdetben a helyi, később a regionális résztvevők számára is.

„A KELER KSZF-ben tapasztalt, szakértő és elkötelezett partnerre találtunk, aki képes jelenlegi és jövőbeni fejlesztési terveinket támogatni. Célunk, hogy a román földgázpiac minél inkább megfeleljen az európai standardoknak, és vonzóbb piaccá váljon a meglevő és a jövőbeni kereskedő tagjaink számára is" – mondta Gabriel Purice, a BRM elnöke.

„Fontos lépés ez a KELER KSZF számára a regionális klíringházként való működés, mint fő stratégiai cél felé vezető úton. A BRM-mel való együttműködés révén a földgázzal kapcsolatos klíringszolgáltatásainkat most először egy új, külföldi piacra is kiterjeszthetjük, és ajtót nyithatunk a jövőbeni regionális együttműködések felé. A BRM a KELER KSZF megbízható partnere, professzionális piaci magatartásával belépési lehetőséget biztosít a komoly kihívást jelentő, román energiapiaci klíringszolgáltatások területére" – tette hozzá Mátrai Károly, a KELER KSZF vezérigazgatója.