Szakad a londoni ingatlanpiac

Nagy-Britannia ingatlan brit ingatlanpiac
People passing an estate agent in Manchester, on Friday 1st May 2015, displaying and trading properties which are available for sale and rent. -- UK estate agents have warned that fracking, the controversial method of sourcing gas, will cause house prices to fall in areas where fracking takes place. Fracking has been said to cause earthquakes and pollutants to enter the water system. The findings have come from a report by the marketing research agency Redshift which was commissioned by Greenpeace UK in which 60 estate agents were surveyed. (Photo by Jonathan Nicholson/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A válság csúcsa óta nem látott mélységbe süllyedt a londoni lakásárak változását mérő mutató. A brexit sokkja az egész Egyesült Királyságon végigsöpört.
Vágólapra másolva!

A brit főváros lakásárainak változását követő index mínusz 46-os szintre csökkent júniusban a megelőző havi mínusz 35-ről – derül ki a Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) csütörtöki adataiból. Ez a legalacsonyabb érték 2009 óta. A számot ingatlanügynökségek felmérésből állították össze, és minden válasz a június 23-án tartott népszavazás után érkezett be – írja a Bloomberg.

2008 óta nem látott mélységbe zuhantak az árak, az eladásokkal kapcsolatos várakozások 28 éve nem voltak ilyen gyengék Forrás: NurPhoto/Jonathan Nicholson/NurPhoto/Jonathan Nicholson

Ezzel együtt egy másik kutatás rávilágított, Londonban a lakásárak már a brexit-szavazás előtt, májusban is 1,4 százalékkal csökkentek, ami

a legnagyobb havi esés volt 2011 júniusa óta.

A RICS vizsgálata kimutatta, az ingatlanpiaci kereslet országszerte 2008 közepe óta nem látott mélységbe zsugorodott, miközben az eladásra kínált ingatlanok száma rekord alacsony szintre esett. Emellett a következő háromhavi eladásokkal kapcsolatos várakozások 28 éve nem voltak ilyen gyengék.

London 33 körzetéből 21-ben csökkentek az árak Forrás: NurPhoto/Jonathan Nicholson/NurPhoto/Jonathan Nicholson

Miközben a RICS vezető közgazdásza jelezte, a brexittől függetlenül is várható volt az ingatlanpiaci aktivitás csökken a második negyedévben, az országos számok még mindig emelkedést mutatnak. Az országos ingatlanár-mutató ugyanis júniusban a 16-os szintre csökkent a májusi 19-ről. Noha ez 2015 januárja óta a legalacsonyabb szám, az általános index még mindig drágulást mutat.

A szervezet közlése szerint a rövid távú árvárakozások mínusz 27-re estek, és negatív tartományba kerültek Anglia és Wales minden régiójában. A következő évre vonatkozó országos várakozás ezzel párhuzamosan 57-ről nullára csökkent júniusban.

Bár a lakásárak Angliában és Walesben májusról júniusra 0,6 százalékkal emelkedtek, a londoni esés eredményeként a fővárosban

az átlagos lakásár 589 435 font volt.

London 33 körzetéből 21-ben csökkentek az árak.