Korlátozásokat vezetett be a jegybank

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
Az önfinanszírozási program folytatása és a hitelezés ösztönzése érdekében a jegybank 2016 augusztusától az irányadó három hónapos jegybanki betétre havi egy tendert hirdet az eddigi heti gyakoriság helyett, és októbertől korlátozza a tenderen elfogadott banki ajánlatok mennyiségét, közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Vágólapra másolva!

A monetáris tanács döntése alapján hozott intézkedések a banki likviditás terelésével támogatják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelösztönzési és önfinanszírozási programjait, írja közleményében a jegybank.

Kevesebb tender

A tendereket minden hónapban a monetáris tanács kamatdöntő ülését követő szerdán tartják. A tenderek ritkításával

a jelenlegi 13 sorozat helyett 3 sorozat között oszlik majd szét a sterilizációs állomány,

ami a betétek jelentős koncentrálódásával jár. Augusztus 3-án lesz az első olyan betétlejárati nap, amikor az MNB nem tart tendert.

Kevesebb betét

A mennyiségi korlátozás mértékével, illetve a kapcsolódó aukciós technikával és allokációs mechanizmussal kapcsolatos operatív részletekről az MNB 2016. szeptemberben hozza meg döntését. Október 26-án lesz az első olyan tendernap, amikor az MNB mennyiségi korlát mellett hirdeti meg a 3 hónapos betétet.

A jegybank a piac és az állam felé terelné a befektetőket Fotó: Bielik István - Origo

A közlemény szerint ezzel a bankok többletlikviditásának kiszorításával a három hónapos jegybanki betétből

elősegítik a piaci hozamok csökkenését,

mert a kiszoruló likviditás a jegybank egyéb betétein felül

a bankközi piacra és az állampapírpiacra áramolhat.

Ez támogathatja a hitelezés ösztönzését, illetve az önfinanszírozási programot, amely a különböző jegybanki eszközök révén csökkentette a külső sérülékenységet, illetve hozzájárult az államadósság szerkezetének javításához.