Összefogtak, hogy segítsék a vállalkozásokat

Nőtt a Takarékbank piaci részesedése a KKV-finanszírozásban
Vágólapra másolva!
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Takarékbank és a Nemzeti Kisvállalkozás-fejlesztő Konzorcium. A cél, hogy elősegítsék a mikro-, kis- és középvállalkozások forráshoz jutását és beruházásaiknak sikeres megvalósítását. 
Vágólapra másolva!

A megállapodás értelmében a helyi vállalkozásfejlesztési alapítványok tevékeny segítséget nyújtanak a Takarékoknál hazai és uniós támogatásokat vagy hitelt igénylő vállalkozások részére pályázataik, hitelkérelmeik elkészítésében. Az alapítványok végigkísérik a projektet a kérelem első betűjének papírra vetésétől a hitel utolsó forintjának visszafizetéséig:

előzetesen felmérik a projektek életképességét, valamint részt vesznek a hitelkérelem elkészítésében

és a folyósításhoz szükséges dokumentumok, igazolások összeállításában is. Mindemellett a vállalkozó igényeinek megfelelő,

akkreditált képzést biztosítanak külön díjazás nélkül,

ahogyan az esetleges sikertelen pályázat esetén sem számolnak fel díjat.

Ismerethiány miatt maradnak le a cégek

A 2014-2020-as uniós ciklusban minden eddiginél kedvezőbb kondíciók mellett,

sok százmilliárd forintnyi fejlesztési forrást hívhatnak le a mikro-, kis- és közepes vállalkozások.

A források célba juttatásának komoly gátja lehet, hogy a vállalkozások jelentős része nem rendelkezik a sikeres pályázáshoz vagy hitelkérelemhez szükséges ismeretekkel, például a támogatás vagy hitel odaítéléséhez elengedhetetlen, megfelelő minőségű és tartalmú üzleti tervvel.

Mindemellett sokan eleve irreális elképzelésekkel vágnak bele az igénylésbe: vagy azért, mert a tervezett fejlesztés nem finanszírozható szabályosan, vagy azért, mert a fejlesztés nem életképes elgondolásra épül - idézte a témában kiadott közlemény Keresztes Pétert, Nemzeti Kisvállalkozás-fejlesztő Konzorcium (NKFK) elnökségi tagját.

Nőtt a Takarékbank piaci részesedése a KKV-finanszírozásban

A helyi vállalkozásfejlesztési alapítványokhoz beérkező hitelkérelmek és pályázati anyagok több mint fele első körben formai és egyéb hiányosságok miatt finanszírozhatatlan. Ezek több mint 50 százalékáról ugyanakkor a személyes tanácsadás során kiderül, hogy más projekttervvel, más fedezettel vagy egyéb módosítással megfelelő lehet.

Hármas szempontrendszer

A források célba juttatásának kulcsa, hogy a benyújtott fejlesztési projektek megfeleljenek a

  • szabályosság, a
  • szakmai megalapozottság és
  • fenntarthatóság

hármas szempontrendszerének – hangsúlyozta a közleményben foglaltak szerint Szabó Levente.

A Takarékbank vezérigazgatója szerint ez csak olyan szakemberek közreműködésével biztosítható, akik egyaránt jártasak a pályázati és a hitelezési területen is, továbbá készek a teljes projekt életét végig kísérni, biztosítani a szükséges képzést, mentorálást. A Helyi Vállalkozói Központok hálózata Magyarországon egyedülálló módon képes ilyen komplex szolgáltatást biztosítani. A szakembergárda évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a mikro-, kis- és közepes vállalkozások hitelezésében, a hitelkérelmek összeállításában.

A Takarékbank és a Nemzeti Kisvállalkozás-fejlesztő Konzorcium most megkötött stratégiai megállapodása érdemben javíthatja a vállalkozók forráshoz jutási esélyeit, egyúttal elősegíti az uniós visszatérítendő pénzügyi eszközök célba juttatását, illetve gyors és hatékony kihelyezését - áll a közleményben.