Trendforduló a cégvilágban

vállalkozás elektronikus ügyintézés ambition aspiration attitude bold confidence business city living clerk office worker businessman businesspeople coffee hot drink c
Suited young businessman typing on laptop on city stair
Vágólapra másolva!
Több éves csökkenő tendencia fordult most meg azzal, hogy az új cégek száma 5,9 százalékkal növekedett az első hat hónapban Magyarországon a tavalyi első fél évhez képest, viszont továbbra is csökken a működő cégek száma a megszűnések nagy száma miatt - közölte Bisnode Magyarország Kft..
Vágólapra másolva!

A Bisnode elemzése szerint, bár az első fél éves javulás kétségkívül pozitív, mértéke mégis eltörpül a korábbi éveket jellemző visszaesésekhez képest. Emlékeztetnek arra, hogy míg 2010-ben rekordszámú, közel 50 ezer cég alakult, ezt 20 százalékos visszaesés követte 2011-ben, majd ezután folyamatosan csökkent a cégalapítások száma egészen a 2015-ös mélypontig, amikor mindössze 25 ezer új cég alakult.

Forrás: Bisnode Magyarország Kft.

Az első fél év végén több mint 522 ezer működő vállalkozást tartottak nyilván Magyarországon, ami csaknem 40 ezerrel kevesebb a 2013-as csúcsnál, de még így is bőven meghaladja a válság előtti időszak 480 ezer körüli értékét.

Forrás: Bisnode Magyarország Kft.

A nemzetközi cégminősítő megjegyezte, hogy lassul a cégszámok csökkenése, egyrészt a növekvő cégalapítások, másrészt az újonnan kezdeményezett megszüntetési eljárások visszaesése miatt. A cég szerint várhatóan ez a tendencia folytatódik az év második felében, illetve 2017-ben is, amelynek eredményeként a magyar gazdaságban több stabilabb vállalkozás lesz.

2016 első hat hónapjában alakult cégek közül a legtöbb a szakmai, tudományos és műszaki tevékenységű, illetve építőipari társaságok közül került ki, miközben a legtöbb vállalkozás a nagy- és kiskereskedelem után ebben a két iparágban szűnt meg.

2016. július 1-jén működő cégek tevékenységi megoszlása Forrás: Bisnode Magyarország Kft.