Nem vizsgálta Magyarországot a Moody's

Vágólapra másolva!
Mégsem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's. A jelenlegi osztályzat egy fokozattal elmarad a befektetésre ajánlott kategóriától, ezt pedig legközelebb már csak november elején módosíthatja a hitelminősítő. A Standard & Poor's szeptember közepén, a Fitch Ratings pedig november közepén vizsgálja felül Magyarország minősítését.
Vágólapra másolva!

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service, így nem is jelentett be osztályzatmódosítást a péntek éjszakára kitűzött időpontban. A Moody's listáján Magyarország szuverén adósosztályzata így

továbbra is "Ba1", felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással.

A cég által érvényben tartott magyar besorolás egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől.

Legközelebb novemberben vizsgálják

A nemzetközi hitelminősítő az Európai Unió előírásainak megfelelően - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - előre összeállította az európai szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét, és a magyar szuverén osztályzat idei második potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki.

Péntek éjjel azonban Londonban közölték, hogy most

Tavaly még ezt várták Magyarországtól

A Moody's tavaly szeptemberi országelemzésében még azt közölte, hogy javulhat Magyarország államadós-besorolása, amennyiben a magyar gazdaság növekedése tartós lesz, míg a gazdaságpolitika stabil. A hitelminősítő első idei felülvizsgálatakor sem vizsgálta a magyar adósbesorolást, így nem is változtatott azon.

A Moody'snál az Európai Unión belül Portugáliának van hasonló, „Ba1"-es adósbesorolása, mint Magyarországnak. A befektetésre ajánlott sáv legalján – egy osztályzattal előttünk – található Románia („Baa3") és Szlovénia („Baa3").

A magyar adósosztályzatnál rosszabbal az unión belül Horvátország („Ba2"), Ciprus („B1") és Görögország („Caa3") rendelkezik a Moody'snál.

A közép-kelet-európai régióban Magyarországnál rosszabb államadós-besorolása Horvátországnak („Ba2") és Szerbiának („B1") van.

2011 novemberében rontott a Moody's

A Fitch májusi felminősítéséig 2012 eleje óta mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő cégnél a befektetésre nem ajánlott kategóriában volt Magyarország adósbesorolása. 2011 novemberében a Moody's volt az első, amelyik bóvliba küldte a magyar állampapírokat, majd decemberben hasonlóan lépett az S&P is, végül 2012 februárjában már a Fitch sem ajánlotta befektetésre a magyar állampapírokat.

Idén márciusban a Moody's és az S&P még nem változtatott a magyar adósbesoroláson, azonban májusban a három nagy cég közül elsőként

a Fitch lépett, és egy osztályzattal felminősítette Magyarországot,

amely így már ismét a befektetési ajánlású osztályzati sávban szerepel.

Van még jelentősége a hitelbesorolásoknak?

mondta korábban az Origónak Bod Péter Ákos közgazdász. Ugyanis a jelentősebb, a nagyobb befektetők már

nem a hitelminősítő cégektől fogják azt megtudni, hogy mi a helyzet Magyarországon.

Ugyanakkor ezen a szinten nem elhanyagolható, miként is vélekednek a hitelminősítők Magyarországról, mert egyáltalán nem mindegy, hogy az adósbesorolásunk a befektetésre ajánlott vagy a befektetésre nem ajánlott kategóriában van: több olyan befektetői kör van, amelyek a saját alapszabályzatuk miatt csak olyan államok papírjait tarthatják, amelyek legalább két hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriában vannak.

Magyarország még javíthat

A magyar adósbesorolások idei felülvizsgálati menetrendje közel a fél távnál tart a három nagy nemzetközi hitelminősítőnél:

  • a Standard & Poor's 2016-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb szeptember 16-án kerül sorra,
  • a Fitch Ratings november 18-án végzi el újra a magyar államadós-osztályzatok értékelését, míg
  • a Moody's november 4-én veszi ismét napirendre a magyar adósosztályzatok vizsgálatát.