Júniusban nőttek az árak, de így is alacsonyabbak, mint egy éve

tankolás benzin üzemanyag olaj autó
Szerdától 2 forinttal emelkedik a benzin ára, a gázolajé nem változik.
Vágólapra másolva!
Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Az adat megfelel az elemzői várakozásoknak.
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz viszonyítva negyedik hónapja emelkedtek az árak júniusban. Az első fél évben a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek.

Olcsóbbak az üzemanyagok

Júniusban az üzemanyagok ára jelentősen, 10,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten, az élelmiszerek átlagosan 0,4 százalékkal kevesebbe kerültek, mint egy évvel azelőtt. A legnagyobb mértékben a dohányáruk drágultak 4,4 százalékkal, a szeszes italok viszont a sör 1,3 százalékos árcsökkenése miatt 0,5 százalékkal olcsóbbak lettek. A szolgáltatások 1,6 százalékkal drágultak a külföldi üdülések árának 8,4 százalékos emelkedése miatt, és 6,4 százalékkal emelkedtek a lakbérek is éves összehasonlításban.

Az olcsóbb benzin húzta le az átlagos inflációt Forrás: Getty Images/2008 /Cameron Spencer

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte: két ellentétes hatás alakította a júniusi éves adatot. Az idényáras élelmiszerek ára nőtt a szezonalitásnak megfelelően, az üzemanyagok ára pedig csökkent az előző évhez képest. Az éves maginfláció szezonálisan kiigazított értéke 1,2 százalék volt júniusban a májusi 1,3 százalék után. A havi mutató 0,1 százalékon állt júniusban, csakúgy, mint egy hónappal ezelőtt.

Olcsóbb a hús, a sajt, a cukor

Az élelmiszerek átlagos árcsökkenésén belül a sertéshús ára 17,2, a sajté 8,1, a tejé 6,5 százalékkal csökkent, a cukoré 24,1, az étolajé 7,1, az idényáras élelmiszereké - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 5,0 százalékkal nőtt.

Drágább az autó

A tartós fogyasztási cikkek 0,7 százalékkal drágultak egy év alatt átlagosan, ezen belül a használt autók 7,4 százalékkal drágultak, míg az újakért csak 0,4 százalékkal kellett többet fizetni, az audió- és videókészülékek 2,3 százalékkal drágultak, de a számítógépek és telefonok 3,7 százalékkal olcsóbbak lettek, mint tavaly júniusban. A ruházkodási cikkek 0,5 százalékkal drágultak.

Egy hónap alatt, májushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,5 százalékkal mérséklődött, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek - a burgonya, a friss zöldség, a gyümölcs - 3,3 százalékos árcsökkenésének következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal mérséklődött. A sertéshús 1,7, az étolaj 1,6, a liszt 1,0, a cukor 0,9 százalékkal drágult. Az üzemanyagokért 3,2 százalékkal kellett többet fizetni, mint májusban. A szolgáltatások ára 0,3, ezen belül a külföldi üdülési szolgáltatásoké 5,7 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkek ára 0,1 százalékkal emelkedett.