Távoznak Spéder emberei a takarékszövetkezeti vezetésből

hitelminősítő moody's
2014-10-11 00:00:00 NEW YORK - Credit rating company Moody's in New York. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
Vágólapra másolva!
Lázár János bejelentette, hogy átalakítják a kormány szerkezetét, lesz gazdasági és stratégiai kabinet is. Az árak nőttek is, meg nem is, de így is többet vásároltunk, mint tavaly ilyenkor. Az idén több mint 10 ezer új lakás épülhet, a KSH adatai szerint májusban az ipar és az export is szépen bővült, de hiába a szárnyaló makroadatok, a Moody's továbbra sem ajánlja befektetésre Magyarországot. A brexit ellenére a brit külügyminiszter szeretné, ha maradhatnának a magyar dolgozók. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Nem vizsgálta Magyarországot a Moody's

Mégsem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's:

a jelenlegi osztályzat egy fokozattal elmarad a befektetésre ajánlott kategóriától,

ezt pedig legközelebb már csak november elején módosíthatja a hitelminősítő. A Standard & Poor's szeptember közepén, a Fitch Ratings pedig november közepén vizsgálja felül Magyarország minősítését.

A Moody's továbbra sem ajánlja befektetésre Magyarországot Forrás: ANP/AFP/Lex Van Lieshout

Magyarország adósbesorolása a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül csak a Fitchnél van a befektetésre ajánlott kategóriában.

Jönnek a kormánykabinetek

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy

változik a kormány szerkezete:

a kormány munkája ugyanis két kormánykabinetbe tagolódik, lesz

  • egy gazdasági kabinet, és lesz
  • egy stratégiai kabinet.

Mindkettőt miniszter vezeti majd, de nem minisztériumok, hanem témák összpontosulnak majd a kabinetekbe. A cél az, hogy hatékonyabbá váljon a kormányzás.

Hatékonyabbá tennék a kormányzást Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A két miniszteriális kabinet formális testület lesz, így döntéseket is hoz majd, jelentette ki Lázár János.

150 ezres fizetésre számíthatnak a pályakezdők

A kisvállalkozások 60 százaléka, a mikrovállalkozásoknak pedig 48 százaléka javasol bruttó 100-150 ezer forintos fizetést a pályakezdőknek. Ennél alacsonyabb összeget a kisvállalkozások 9 százaléka, a mikrovállalkozásoknak pedig 7 százaléka, ennél nagyobbat 30, illetve 28 százalék ajánl kezdő fizetésként, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. friss felméréséből.

A román átlagkereset lassan utoléri a magyart

Májusban 14,2 százalékkal volt magasabb a román nettó és bruttó átlagbér a 2015. májusinál, közölte a román országos statisztikai intézet. Májusban 2063 lej (144 820 forint) volt Romániában a nettó átlagbér, a bruttó átlagbér értéke elérte a 2853 lejt (200 280 forint).

2015 májusához képest mindkettő 14,2 százalékkal nőtt.

Összehasonlításképpen, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint Magyarországon áprilisban 256 ezer forint volt az átlagbruttó és családi adókedvezménnyel együtt 177 ezer körül az átlagnettó, ez 2015 elejéhez képest 6,1 százalékos emelkedés volt.

Hamar elfogyott a keret az új hűtőkre

A nagy érdeklődés és a rendelkezésre álló forrás kimerülése miatt az észak-alföldi régióban 2016. július 4-én határozatlan időre fel kellett függeszteni a pályázatot, közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Továbbra is népszerű a hűtőcsere Forrás: AFP

Az Otthon Melege Program eddig

közel 17 milliárd forint összértékben biztosított támogatást,

aminek köszönhetően mára több mint 85 ezer háztartás energiahatékonysága javult.

Hamarosan tableten és mobilon is adózhat

3000 milliárd forint marad a családoknál 2010 óta a kormányzati intézkedések miatt, ezt mondta Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium hatósági és felügyeleti ügyekért felelős helyettes államtitkára. Ebből

  • 2000 milliárd forint az adókulcs csökkentéséből,
  • 1000 milliárd forint családi adókedvezményekből

származott.

Eddig csaknem 4 millió adóbevallást dolgozott fel a Nemzeti Adó-és Vámhivatal.

Tavalyhoz képest ötvennel többen szereztek adóköteles jövedelmet. Az adóbevallásokat a NAV már feldolgozta, de még körülbelül 20 ezer bevallás javítása zajlik.

Elkaszált az Európai Bizottság két magyar adót

Szabályellenes a magyarországi élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohánytermék-értékesítést terhelő adó, az Európai Bizottság véleménye szerint az árbevételtől függő progresszív díjszerkezeten alapuló két adóügyi intézkedés sérti az uniós állami támogatási szabályokat.

A jövő héten kezdődik a Quaestor-ügy tárgyalása

A Fővárosi Törvényszék július 12-13-14-re kitűzte az első tárgyalási napokat a Quaestor-ügyben, a végzés alapján a jövő héten megkezdődhet az eljárás büntetőbíróság előtti tárgyalási szakasza.

Távoznak Spéder emberei

Lemondott a takarékszövetkezeti integrációs szervezet igazgatósága és felügyelőbizottsága, vagyis távoztak az Index-tulajdonos Spéder Zoltán emberei a takarékszövetkezeti integráció vezetéséből. Az új tisztségviselőket a július 18-ai közgyűlésen választhatják meg. A szervezet alapszabályába átvezették az integrációs törvény változásait, és rögzítették az alapszabályban, hogy az igazgatósági üléseken a jegybank képviselője állandó meghívottként, tanácskozási joggal vesz részt. Bártfai-Mager Andrea postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos azt mondta, hogy lezárult az integráció egy szakasza. Az új kormánybiztost a hét elején nevezte ki a miniszterelnök a nyugdíjba ment Németh Lászlóné helyett, de Bártfai-Mager Andrea felettese nem Lázár János lesz, hanem közvetlenül Orbán Viktor miniszterelnök. Bártfai-Mager Andrea az elmúlt öt évben a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának volt a tagja, oda Rogán Antal jelölte.

Kitört az építkezési láz

Az év eleji kivárás után a második negyedévre a magánerős építkezők és a fejlesztők is aktivizálódtak a lakáspiacon. Májusban több mint a duplájára, 1400 fölé emelkedett az új építési engedélyek száma az előző év hasonló időszakához képest, írta csütörtökön a Világgazdaság a KSH adataira hivatkozva.

Felpörögnek az építkezések Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület szerint az idén 10-15 ezer új lakás építése kezdődhet meg.

Többletet könyvelt el a kormányzati szektor

A kormányzati szektor első negyedévi egyenlege 11 milliárd forint, a GDP 0,1 százalékának megfelelő többletet mutatott, ami 301,6 milliárd forinttal, GDP-arányosan 3,6 százalékponttal kedvezőbb az egy évvel korábbinál.

Többet vásároltunk májusban

A kiskereskedelmi forgalom májusban a nyers adat szerint 6,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a növekedés 5,7 százalék volt.

Majdnem tíz százalékkal bővült az ipari termelés

Az ipari termelés volumene 2016 májusban 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, közölte első becslése alapján a KSH. Az első negyedévben mindössze 0,3 százalékkal emelkedett az ipari kibocsátás a múlt év azonos időszakához képest, az áprilsi 5,4 százalékos növekedés után a májusi adat már jóval biztatóbb második negyedévi teljesítményt vetít előre.

Júniusban nőttek az árak, de így is alacsonyabbak, mint egy éve

A fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak júniusban, mint egy évvel korábban, májushoz viszonyítva pedig átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek, jelentette a KSH. Az adat megfelel az elemzői várakozásoknak. Az előző hónaphoz viszonyítva negyedik hónapja emelkedtek az árak júniusban.

Az első fél évben a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek.

Brutálisan felpörgött az export

  • 6,3 százalékkal nőtt a kivitel és
  • 2,4 százalékkal a behozatal

euróban számolt értéke májusban az egy évvel korábbihoz képest. A 755 millió euró exporttöbblet 284 millióval nagyobb a tavaly májusinál, közölte a első becslése alapján a KSH.

A brit külügyminiszter szeretné, ha maradhatnának a magyar dolgozók

Philip Hammond brit külügyminiszter szerint

viszonossági alapon meg lehet állapodni

a többi európai uniós tagállammal a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak biztosításáról. A tárcavezető szerint a brit kormány elismeri azt az életfontosságú hozzájárulást, amelyet a külföldi uniós munkavállalók nyújtanak a brit gazdaságnak.

A kilépés mellett döntöttek a britek Forrás: AFP/Rob Stothard

A brit külügyminiszter az alsóház külügyi bizottságának meghallgatásán kijelentette, hogy

nem a parlament, hanem a brit kormány hatáskörébe tartozik a döntés

a kilépési folyamat elindításáról, vagyis a Lisszaboni Szerződés vonatkozó 50. cikkelyének aktiválásáról, de a kormány „még nincs abban a helyzetben", hogy a kilépési feltételekről érdemi tárgyalásokat kezdjen a társállamokkal, így a cikkely aktiválása sincs jelenleg napirenden.

A britek június 23-án döntöttek úgy, hogy kilépnek az Európai Unióból.

Brit jegybank: Máris érezteti hatását a brexit

A brit jegybank szerint máris kezdenek valóra válni azok a kockázatok, amelyektől a brit EU-tagságról tartott népszavazás előtt tartani lehetett. A Bank of England helyzetértékelése szerint a június 23-ai referendum utáni egy hétben

a font 9 százalékkal gyengült,

és a font dollárárfolyamának rövid távú volatilitása a Bretton Woods-i árfolyamrendszer utáni időszakban még soha nem volt olyan nagy, mint most. Ráadásul a brit bankok részvényárfolyamai is zuhantak, átlagosan 20 százalékkal.

Óvatosságra intenek

Maga a brexit nem volt meglepetés, erre lehetett számítani, de a következményei egyelőre beláthatatlanok, derült ki az Erste Befektetési Zrt. által szervezett háttérbeszélgetésen. A cég ügyfeleinek egyelőre inkább az óvatosságot és a kivárást javasolják.

Fontos levelet kaptak a brit cégvezetők

Több ezer brit vállalatvezető kapott levelet Párizsból, amelyben magasztalják a francia főváros pénzügyi előnyeit. A brexitnépszavazás után ugyanis

Franciaország is igyekszik magához csábítani a szigetország vállalkozásait.