Brutálisan felpörgött az export

euró, export, konténer, kikötő
Vágólapra másolva!
Májusban 6,3 százalékkal nőtt a kivitel és 2,4 százalékkal a behozatal euróban számolt értéke az egy évvel korábbihoz képest. A 755 millió euró exporttöbblet 284 millióval nagyobb a tavaly májusinál - jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. Áprilisban 5,2 százalékkal nőtt az export és 2,2 százalékkal csökkent az import éves összehasonlításban.
Vágólapra másolva!

Az év első öt hónapjában az export 3,2, az import 1,4 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakáét, az exporttöbblet 720 millió euróval, 4,204 milliárd euróra nőtt.

Az árfolyam változása is segítette a kivitel növekedését és a többlet emelkedését: májusban a forint az euróhoz mérve 2,7, a dollárhoz képest 1,4 százalékkal gyengült, míg 2016. január-májusban az euróval szemben 1,9, a dollárhoz viszonyítva 2,0 százalékkal gyengült az előző év azonos időszakával összehasonlítva.

Jóval több áru ment ki, mint amennyi bejött Forrás: AFP

A májusi export értéke 7,610 milliárd, az importé 6,855 milliárd euró volt. A kivitel 408 millió euróval elmaradt az előző havitól, de 856 millióval meghaladta a tavaly májusit, az import is csökkent 174 millió euróval egy hónap alatt. és csak 337 millióval nőtt tavaly májushoz hasonlítva. A májusi külkereskedelmi forgalom részletes adatait augusztus 2-án közli második becslése alapján a KSH.

Tartós maradhat a növekedés

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az év hátralevő részében fennmaradhat az export növekedése, amit támogat a Magyarországon gyártott egyes autómodellek frissített változatainak júniusi forgalomba hozatala, az európai gazdaság lassú, de stabil növekedése, valamint az európai autóeladások dinamikus, egyes hónapokban kétszámjegyű emelkedése is. Hozzátette: a brit népszavazás hatásai ezzel szemben enyhén mérsékelhetik a kivitel ütemét. Idén a tavalyinál is alacsonyabb olajárak miatt

a külkereskedelmi többlet 8,9 milliárd euró fölé emelkedhet.

A K&H Bank vezető elemzője az első öt hónap adatai alapján az idén rekordmértékű külkereskedelmi többletre számít, ezáltal a folyó fizetési mérleg aktívuma is nagyobb lesz mint tavaly, ami csökkentheti Magyarország külső adósságát. Németh Dávid azt mondta: a májusi adatokból az is látszik, hogy az áprilisban megindult ipari termelésbővülés a következő hónapban is folytatódott. A vezető elemző úgy vélte, hogy a következő hónapokban marad az 5-6 százalékos exportnövekedés.