Rekordot dönthetnek a leminősítések

Fitch Ratings hitelminősítő
Fitch Ratings, one of the leading credit rating agencies situated in New York, USA. Cem Ozdel / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az idei év rekordot hozhat a szuverén adósságok leminősítésében – mondta a Fitch Ratings. A hitelminősítő szerint ennek elsődleges okát a nyersanyagárak csapása adja.
Vágólapra másolva!

A világ egyik legnagyobb hitelminősítőjének számító Fitch 15 országot minősített le 2016 első felében, és 22 olyan gazdaságot jelölt meg, amelynél fennáll egy jövőbeni leminősítés kockázata. Ez pedig egyre inkább közelít a 2011-es csúcshoz, amikor is az egész évben 20 leminősítés volt – írja CNBC.

Elsősorban az alacsony nyersanyagáraknak tudható be a leminősítési lendület – derül ki a hitelminősítő csütörtöki jelentéséből. Ezt támasztja alá, hogy a Fitch idén olyan

vezető olajkitermelő országok osztályzatát rontotta,

mint Nigéria, Kazahsztán, Szaúd-Arábia és Brazília. A szervezet emellett Nagy-Britannia besorolását is visszavágta a múlt hónapban, miután a szigetország az EU-ból való kilépésre szavazott.

Ráadásul a 10 legfontosabb nyersanyagfüggő gazdaságból már hetet leminősített vagy negatív kilátással jelölt meg a Fitch. Ezek közül mindegyik feltörekvő gazdaságnak számít.

Magyarország államadós-besorolását a Fitch május 20-án visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati sávba. Magyarország számára az újabb fontos időpont július 8, péntek lesz, amikor a Moody's dönt a magyar osztályzatról.