Egyre hihetőbb a magyar történet – pénteken döntenek

tőzsde részvény árfolyam elemzés chart trend befektetés
Vágólapra másolva!
Maga a brexit nem volt meglepetés, erre lehetett számítani, de a következményei egyelőre beláthatatlanok, derült ki az Erste Befektetési Zrt. által szervezett háttérbeszélgetésen. A cég ügyfeleinek egyelőre inkább az óvatosságot és a kivárást javasolják. Pénteken a Moody's hitelminősítő vizsgálja a magyar adósbesorolást, így azt is, hogy felminősítik-e Magyarországot – az Erste szakértői „pozitív-semleges” döntést várnak.
Vágólapra másolva!

Viszontagságos év volt a tavalyi, elég csak a brókerbotrányokra gondolni, de ezek az év végére le is záródtak, nem beleértve ebbe a károsultakat, akiknek a huzavonája még most is tart, mondta Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

Indokolt az óvatosság a piacokon Forrás: 123rf.com

A brókercég vezére beszélt arról is, hogy a cég anyavállalatába bevásárolta magát a magyar állam. Szerinte ez historikus eseménynek is tekinthető, de komolyabb üzleti jelentősége nincsen. Hogy ez milyen változást hoz majd a csoporton belül, meglátjuk, mondta Cselovszki Róbert.

– jelentette ki az Erste Befektetési Zrt. vezére. Szerinte a bennmaradást illetően optimistábbak voltak a befektetők, de „ez egy látható fekete hattyú volt”, erre azért fel lehetett készülni.

Azzal, hogy a Budapesti Értéktőzsde tulajdonjoga a jegybankhoz került, elmondta, hogy

ami most a tőzsdén történik, az „üdvözítő”.

Az MNB tulajdonosi pozíciója olyan helyzetet eredményezhet, amire korábban nem volt példa soha, hiszen Cselovszki Róbert szerint, ami a piacfejlesztést illeti, minden egy kézben tud összpontosulni.

Kár a Wábererért

Miután Wáberer György otthagyja a kamionbizniszt, így a Wáberer's International Nyrt. tőzsdei bevezetése is csúszik. Pedig úgy tűnt, hogy hosszas huzavona után megérkezik a cég a tőzsdére, de ez egyelőre elmaradt.

– mondta Cselovszki Róbert, hozzátéve, hogy majd meglátjuk, mi lesz az őszre tervezett két kibocsátással (Alteo és Duna House).

Mi lesz a fonttal?

Nagyon nagy lett a zavar a font körül, az Egyesült Királyságban ráadásul belpolitikai válság is van, ekkorára talán nem is volt példa korábban. Hogy mi lesz ennek a folyománya, nagyon nehéz megjósolni, a cég szakértői rövid távon azonban nem várnak nagyobb változásokat.

Sok a kérdőjel

Az, hogy milyen egyéb olyan folyamatokat indít el a brexit, például

  • mi lesz a skótokkal,
  • mi lesz Katalóniával
  • vagy Észak-Olaszországgal,

Cselovszki Róbert szerint egyelőre nem tudni. Az angol népszavazást is kiváltó menekültválságot illetően sem lehet sok konkrétumot tudni.

A brexitnek Ráner Géza kereskedelmi igazgató szerint lehetnek komoly reálgazdasági hatásai. Például London kvázi majdnem az EU fővárosaként funkcionált, nagyon erős piac (volt), elég csak az ingatlanpiacára gondolni, viszont a brexit miatt várhatóan már nem teljesít majd úgy, mint korábban.

Magyarország már nem hiteltelen

A hazai piaccal kapcsolatban Cselovszki azt mondta, hogy fokozottabb figyelem irányul Magyarország felé is, hiszen például Lengyelországban is hasonló történések zajlanak, mint korábban Magyarországon, ami a legmarkánsabban a nyugdíjpénztárak államosításában érhető tetten.

„Magyarország tényleg jobban teljesít”, hiszen

lehet mondani, hogy 19-re lapot húztunk, de minden bejött,

mert a monetáris politika teljesen rendben van, a növekedés is beindult, tehát ha csak a számokat nézzük, Cselovszki szerint Magyarország hihetőbbé vált. Mint mondta, a befektetői réteg már kevésbé foglalkozik a magyar belpolitika milyenségével.

Óvatosságra intenek

Ráner Géza elmondta, hogy az ügyfeleiket óvatosságra intik, inkább várjanak ki a brexit kapcsán. Cselovszki Róbert szerint innen Budapestről álságos lenne jövőképet festenünk. A volatilitásnak mint brókercég örülnek az Erste Befektetési Zrt.-nél, de messzemenő következtetéseket nem akarnak még levonni az EU jövőjével kapcsolatban.

Ugyanakkor, amíg az amerikai alkotmányhoz képest az uniós szabályrendszer sokkal vaskosabb, addig

a fejlődő régiók is könnyedén megelőzhetik az EU-t,

közölte személyes véleményét a vezérigazgató.

Lesz felminősítés?

Pénteken a Moody's a magyar adósbesorolást vizsgálja – a hitelminősítőnél Magyarország egyelőre befektetésre nem ajánlott. Cselovszki azt mondta, hogy remélik, a Moody's „pozitív-semleges” döntést hoz majd.