Cégtulajdonosok figyelem: olcsó befektetés, olcsó hitellel!

vállalati felvásárlás kézfogás kézrázás
Vágólapra másolva!
Az ingatlanárak 25-30 százalékot emelkedtek, érdemi kamatot bankban vagy állampapírral nem igazán lehet elérni. A tőzsdei befektetéstől a legtöbben félnek, mert nem értenek hozzá, vagy már megégették magukat vele. Mit tehet az a cégtulajdonos, aki az elmúlt években érdemi profitra tett szert, és szeretné befektetni? A Bankmonitor.hu írása egy olyan lehetőségről szól, ami soha nem volt ilyen kedvező, és vélhetően 100 évente csak egyszer jön el... 
Vágólapra másolva!

Ingatlan? Tőzsde? Kötvény? NEM

Teljesen másról van szó. A legjobb befektetés ma a cégtulajdonosoknak Magyarországon a vállalatfelvásárlás, részesedésszerzés. Az állításunkat a következő két tényezőre alapozzuk:

  1. Szép számmal kínálnak eladósorban lévő cégeket. Ezeket a cégeket jellemzően a rendszerváltás utáni években hozták létre, és mára a tulajdonos elérte a nyugdíjas kort, családon belül viszont nincs kinek továbbadni a működő vállalkozást.
  2. Olcsó... nagyon olcsó... Egy átlagos céget ma Magyarországon a megtermelt éves profit ötszöröséért lehet megvásárolni. Ez – némi leegyszerűsítéssel – egyet jelent azzal, mintha lekötnénk a pénzünket 20%-os kamaton... A leegyszerűsítés természetesen abban áll, hogy egy megszerzett cég menedzselését biztosítani kell a maga vállalkozási kockázatával és minden nehézségével.

Nemcsak a cég olcsó, a hitel is...

A mai magyar hitelpiacon a kézzelfoghatóan eredményes (értsd profitábilis) vállalkozói múltat felmutató tulajdonosok számára rendkívül olcsó hitelforrások állnak rendelkezésre. A legnépszerűbb támogatott hitel, a növekedési hitel remekül használható részesedésvásárlásra.

Adott tehát egyik oldalon egy magas hozam (~20%) mellett megszerezhető részesedésvásárlási lehetőség, a másik oldalon pedig egy maximum 2,5 százalékos kamatozású hitel. A tranzakcióhoz pedig elegendő 20-35 százalék önerő.

Generációváltás zajlik a cégvilágban Forrás: Dreamstime

Nézzük meg egy példán keresztül, milyen megtérülést eredményez egy ilyen befektetés:

Adott egy 80 millió forint éves profitot termelő cég, amelynek az értéke a profit ötszörösén számolva 400 millió forint. Az új tulajdonos 80 százalékot vásárol. (A fennmaradó 20 százalékot jellemzően a tranzakciót követő évek teljesítménye alapján árazva egy külön ügyletben vásárolja meg. Alternatívaként elképzelhető, hogy rögtön 100 százalékot vásárol, de a vételár 20 százaléka elkülönített számlára kerül, és a kifizetés a teljesítménymutatókhoz kötött.)

A befektető 30 százalékos önerőt tesz a részesedésvásárlásba, ami 96 millió forint. Érdemes megjegyezni, hogy ez mindössze 20 százalékkal több, mint a megszerzett cég teljes éves profitja... A többit hitelből finanszírozza. A megtérülést az alábbi táblázat foglalja össze:

Kockázatok és mellékhatások

Nem szeretnénk túlzottan rózsaszín képet festeni. Egy részesedésvásárlásnak is vannak kockázatai. Hiába olcsón vásárolhatók a magyar részesedések, és olcsó a hitel, a klasszikus kockázati elemek jelen vannak:

  1. érteni kell a megvásárolt cég működését,
  2. a vevő és szállító kapcsolatait,
  3. biztosítani szükséges a menedzsment érdekeltségét,
  4. optimális esetben pedig addicionális érték is keletkezik a felvásároló cég és a felvásárolt cég működéseinek szinergiáiból...

Mindezt azonban a tapasztalt cégvezetők már tökéletesen ismerik.

0 százalékos hitel elérhető cégfelvásárlásra?

Nem. Mindenki ezt szeretné most igénybe venni, de nem. A hitelezhető célok közül a részesedésvásárlás ki van zárva. A kedvezményes hitelek közül a növekedési hitel és az EXIM Bank egyik konstrukciója érhető el. Az előbbinél minimum 10 százalék, az utóbbinál minimum 50 százalék a megvásárlandó részesedés mértéke.

Az alábbi kalkulátorral ellenőrizheti, hogy cége megfelel-e a támogatott hitel alapfeltételeinek:

Milyen elvárásoknak kell megfelelni a sikeres hiteligényléshez:

  • Méret: optimális esetben a felvásárlandó cég árbevétele nem haladja meg a felvásárló cég árbevételének 50 százalékát.
  • Működési terület: a felvásárló cég és a felvásárlandó vállalkozás egy iparágon belül működik (versengő vagy kiegészítő pozícióban).
  • Szerződés: a részesedés vásárlására vonatkozó megállapodás biztosítja, hogy az eladó is érdekelt legyen a cég jövőbeli sikeres működésében (visszatartott vételáron vagy más tényezőn keresztül).

Az egyes bankok hitelezése a gyakorlatban

Ez az, ami egészen szélsőséges kilengéseket mutat. Ugyan a legtöbb bank ma már intenzív hitelezési üzemmódba kapcsolt, 1-2 bank egészen egyszerűen nem hitelezi a cégfelvásárlásokat (másik 12-15 bank pedig versenyez az ügyletekért). Egyes bankoknál a cégfelvásárlás hitelezése már 40-50 millió forint hitelösszegtől finanszírozható, míg más bankoknál ez csak 2-300 millió forinttól.

A vállalati hitelpiac talán semmilyen más vonatkozásban nem annyira színes, mint a részesedésvásárlások finanszírozását illetően...