Brexit: aranyba menekíthetik a pénzüket a befektetők

Vágólapra másolva!
A Brexit által kiváltott piaci bizonytalanság miatt hosszabb távon jelentős tőke áramolhat aranyba, az egyik fő menedékeszköznek számító nemesfém árfolyama egyre feljebb mehet - prognosztizálja az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt.
Vágólapra másolva!

Az arany unciájának (1 uncia=31,1035 gramm) ára a brit népszavazási eredmény hírére egészen 1342 dollárig emelkedett, és bár azt követően valamelyest gyengült, július 1-jén, pénteken reggel ismét az 1335 dolláros szintet közelítette. Annak hatására, hogy az angol font árfolyama három és fél évtizedes mélypontra esett vissza, a világ tőzsdéi zuhantak,

a befektetők a piaci bizonytalanságok miatt nemesfémekbe, aranyba és ezüstbe kezdték átcsoportosítani pénzeiket.

Az arany euróban számított és angol fonttal szembeni árfolyama jobban emelkedett, mint dollárban kifejezve, aminek az az oka, hogy a vezető devizák között az amerikai fizetőeszköz a fő menedék. Emiatt a sárga nemesfém euróban, illetve angol fontban kifejezett árfolyama több mint három éve nem volt ilyen magas.

Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója úgy vélekedik, a bizonytalanság közepette az aranyba invesztáló tőzsdén jegyzett befektetési alapok állományának már az utóbbi időben megkezdődött növekedése felgyorsulhat, miután a magán- és az intézményi befektetők is fokozhatják aranyvételeiket. Juhász Gergely szerint arra is lehet számítani, hogy

a központi bankok is folytatják az arany vásárlását.

Az európai adósságválság alatt az arany ára 12 százalékot erősödött. A mostani kockázatok jóval nagyobbak, ezért tartanak a világ jegybankjai egyre több aranyat a tartalékaik között - jegyezte meg.

A monetáris politikai akciók is támogatják a sárga nemesfém erősödését. Ha a központi bankok további lépésekre kényszerülnének, az nagy valószínűséggel újabb kamatvágásokat hozhatna. A vártnál gyengébb amerikai foglalkoztatási adatok és a gazdasági növekedés lassulását előrevetítő prognózisok a Brexit előtt azt a várakozást keltették a piacon, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed még későbbre tolhatja a kamatemelést, akár az év végére. Nagy-Britannia kilépése az EU-ból ezt a várakozást csak felerősítheti - véli a vezérigazgató.

A Conclude Befektetési Zrt. a fizikai arany, ezüst és más nemesfémek magyarországi forgalmazásának egyik meghatározó szereplője, a befektetési aranypiac árjegyzője.