Vágólapra másolva!
Lezárult a Szent Margit Rendelőintézet Nonprofit Kft. ellenőrzése. Az Állami Számvevőszék a 2011-2014 közötti időszakot vizsgálta. A vizsgálat a számviteli szabályzatoknál és a tulajdonosi joggyakorló által előírt beszámolási, adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésénél talált hiányosságokat.
Vágólapra másolva!

Az intézmény közfeladat bevételeinek elszámolása megfelelő volt, míg a ráfordítások, valamint az egyéb-, pénzügyi-, rendkívüli bevételek elszámolása nem – állapította meg az Állami Számvevőszék jelentése. Az intézet fő tevékenysége egyébként a III. kerületben élő lakosság szakorvosi járóbeteg-ellátása.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint a társaság ügyvezetője a tulajdonosi joggyakorló által előírt beszámolási, adatszolgáltatási kötelezettséget nem teljesítette teljes körűen. A számviteli beszámolókról a felügyelőbizottság írásbeli véleményt, a könyvvizsgáló jelentést készített. A mérleg szerinti eredmény 2011-ben pozitív, 2012-2014 között negatív volt. Az önkormányzat a társaság feladatellátásához az ellenőrzött időszakban működési célú és fejlesztési célú támogatás nyújtásával járult hozzá.

A Szent Margit NKft. a számviteli törvényben előírt gazdálkodási szabályzatok közül az önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzatot nem készített, a leltározási és leltárkészítési szabályzat tartalma nem volt összhangban a törvényi előírásokkal, a számlarend előírásai hiányosak voltak.

Rossz beszámolót helyeztek letétbe

A számviteli beszámolókat az előírt határidőben letétbe helyezték, azonban 2011-ben a jogszabályi előírások ellenére

nem a képviselő-testület által elfogadott beszámolót helyezték letétbe.


A társaság vagyonával felelősen gazdálkodott, kötelezettségállománya a közfeladat ellátását nem veszélyeztette. A jogszabályokban előírt kötelezettségének eleget téve gazdálkodási adatait a honlapján közzétette.

Forrás: Thinkstock

Az egészségügyi alapellátás értékesítésének nettó árbevételét a jogszabályok és belső szabályok előírásai szerint számolták el. Az

anyagjellegű ráfordítások elszámolása azonban nem volt megfelelő,

mivel egyes ráfordításokat nem a megfelelő egészségügyi alapellátásra számoltak el.

A kormányzati szektor hiányára befolyást gyakorló egyéb-, pénzügyi-, rendkívüli ráfordítások és bevételek elszámolása az előforduló hiányosságok miatt szintén nem volt megfelelő - közölte az Állami Számvevőszék.