Befűtöttek a tőzsdének júniusban

csengő kijelző MŰSZAKI ESZKÖZ TÁRGY
Budapest, 2015. június 22. A BÉT csengője a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) újraalapításának 25. évfordulóján a BÉT budapesti székházában 2015. június 22-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
A nyári kánikula és szabadságolások ellenére erősödött a júniusi napi átlagforgalom a hazai parketten. A megnövekedett volatilitást elsősorban a brexit miatt kialakult intenzív kereskedés okozta. A BUX több európai indextől eltérően csak kissé csökkent, végül 26 325 ponton zárt június 30-án. A tőzsdetagok részvénypiaci forgalmi rangsorát a Concorde vezeti, majd az Erste és a Wood következik a dobogón.
Vágólapra másolva!

Júniusban

erősödött a részvénypiaci forgalom

(205 milliárd forint) az előző hónaphoz képest (177 milliárd forint), és jelentősen magasabb volt a tavaly júniusi adatnál is (172 milliárd forint). A napi átlagforgalom a részvényszekcióban 9,3 milliárd forint volt. A piacot alapvetően Nagy-Britannia Európia Unióból való kilépése körüli információk mozgatták.

Eleinte az óvatosság volt megfigyelhető az alacsonyabb forgalmú napokon, majd

a népszavazás eredménye heves piaci reakciókat váltott ki.

Mindvégig magas napi forgalmak mellett először komolyabb esést láthattunk, majd ezt követően kapaszkodott vissza az index.

Forrás: Bloomberg

Forrás: Bloomberg
Forrás: Bloomberg

Júniusban

a blue-chipek közül egyedül a MOL tudott emelkedni

(6,1%). A RICHTER árfolyama nem változott (0,0%), az OTP árfolyama jelentősen esett (-6,8%), míg az MTELEKOM árfolyama kissé csökkent (-1,3%).

Forrás: Bloomberg

A részvénypiac duplikált forgalma 409,4 milliárd forint volt. A Concorde Értékpapír Zrt. vezeti a részvénypiaci forgalmi rangsort (94 milliárd forint). Második helyen az Erste Befektetési Zrt. (78 milliárd forint) áll. Harmadik helyezett a Wood & Company Financial Services a.s. (60 milliárd forint) lett.

Forrás: Bloomberg