Leminősítette az EU-t a Standard & Poor's

2016.07.01. 00:34

A brit kilépés miatt az eddigi AA pluszról AA-ra rontotta a EU hosszú távú besorolását a Standard & Poor's. Szerintük Nagy-Britannia kiválása gyengíti a rugalmasságot.

Leminősítette az Európai Uniót a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy Nagy-Britannia kilépési szándéka gyengíti az EU költségvetési rugalmasságát és belső politikai kohézióját.

A nemzetközi hitelminősítő csütörtök este Londonban közölte, hogy az eddigi "AA plusz"-ról egy fokozattal "AA"-ra rontotta az EU hosszú távú besorolását. Az új osztályzat kilátása stabil.

Új tárgyalásokra lesz szükség

A döntéshez fűzött elemzésében az S&P kiemeli, hogy az EU-n belüli szolidaritást eddig az unió hitelminősítését meghatározó tényezők egyik kedvező elemeként tartotta nyilván, ezentúl azonban semleges adósmegítélési tényezőnek tekinti, miután a brit EU-tagságról múlt héten rendezett népszavazáson a választók többsége a távozásra voksolt.

A Standard & Poor's alapeseti forgatókönyve a brit népszavazás előtt az volt, hogy mind a 28 tagállam az EU tagja marad - áll a cég elemzésében.

A hitelminősítő várakozása szerint a bennmaradó 27 tagország megerősíti elkötelezettségét az EU mellett, ám Nagy-Britannia távozása miatt óhatatlanul új és bonyolult tárgyalásokra lesz szükség az EU következő, 2021-2027-es költségvetési keretéről. Emellett várhatóan bizonytalanabbá válik a bevételi előrejelzés, a hosszú távú tőketervezés és a pénzügyi védőmechanizmusok kiigazítási gyakorlata is.

A briteket már leminősítették

A Standard & Poor's kiemeli, hogy az idén Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság adja az uniós költségvetésbe befizetett nettó hozzájárulások 21, 16, illetve 13 százalékát.

Az EU hitelminősítési erősségei közé tartozik ugyanakkor, hogy a kockázatos eszközállomány a 28 tagállam 13 ezer milliárd eurós összesített hazai össztermékének alig 0,6 százaléka, az EU 8400 milliárd eurós állampapír-piacának pedig mindössze 0,9 százaléka - áll az S&P csütörtöki elemzésében.

A Standard & Poor's a héten Nagy-Britanniát is leminősítette, egyszerre két fokozattal "AA"-ra csökkentve a hosszú futamidejű brit államadós-kötelezettségek besorolását az addig érvényben tartott lehetséges legjobb "AAA" szintről, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK