Kicsi, olcsó, de rengeteg áfát csaltak el vele

2016.07.01. 09:03

Vádemelési javaslattal ért véget a nyomozás a balatonboglári vállalkozó és bűntársai ügyében. Mint kiderült, világítástechnikai termékekkel trükközve 470 millió forint áfát csaltak el. A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói tizenötezer oldalas nyomozati anyagot továbbítanak a Fővárosi Főügyészségnek.

Számláról számlára drágultak az olcsó kínai lámpák, miközben mindvégig egy raktárban porosodtak. A számlaláncot irányító balatonboglári vállalkozó a tengeren át Kínából hozatta azokat a világítástechnikai termékeket, amelyek papíron be sem érkeztek Magyarországra, ugyanis Szlovákiában vámoltatták az árut idegen cégeken keresztül. Így a magyar vevő megúszta az áfa kifizetését.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Frederick Florin

A csalásban részt vevő cégek fiktív számlák és fuvarlevelek felhasználásával azt a látszatot keltették, mintha a termékeket adták-vették volna egymás között. Valójában az áru egy Balaton környéki raktárba került, és sosem cserélt gazdát, de arra jó volt, hogy fantom árukészletként hátteret biztosítson egy csalásra szervezett számlaláncolathoz.

Lopta az áramot

A pénzügyi nyomozók készpénzt, luxusautót, értékes motorkerékpárt és nagy értékű árukészletet is lefoglaltak, emellett a cégek és az irányító bankszámláit, ingatlanokat zárolták. Ennek köszönhetően az okozott kár teljes egészében megtérül. A zárolt ingatlanok között van az irányító luxusvillája is. A pénzügyi nyomozók azonnal értesítették az áramszolgáltatót, amikor kiderült, hogy a milliárdos vállalkozó házában és irodájában egyaránt lopta az áramot.

Az ügyben tíz gyanúsítottal szemben javasolnak vádemelést költségvetési csalás, magán-és közokirat-hamisítás, valamint számvitel rendjének megsértése miatt.