Júliusi változások! Ez mindenkit érinteni fog

kéményseprő, kéményseprők
Debrecen, 2014. június 18. Bakk Attila, a FÜTESZ Hajdú-Bihar Megyei Fűtéstechnikai és Szolgáltató Kft. kéményseprője egy Lakatos utcai családi ház kéményét tisztítja Debrecenben 2014. június 18-án. A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete szerint az állami intézkedések miatt kieső bevételek kompenzációjának elmaradása miatt június 30-át követően hét megyében financiális okok miatt leáll a kéményseprő-ipari közszolgáltatás, amely Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Somogy megyében összesen 842 települést érint majd. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Július a változások hónapja. Ingyenes lesz a kéményseprés, életbe lép a szülőtartás intézménye. Enyhít az adóhivatal, és pótlékmentesen hathavi részletben lehet befizetni az adótartozást, kötelező lesz az e-bíróság használata, és véget ér a netoázisok korszaka. És változnak az építési szabályok is.
Vágólapra másolva!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az ország 15 megyéjének 1835 településén veszi át a kéményseprő-szolgáltatások végzését július 1-jével.

Hajdu Márton, az OKSZ szóvivője szerint a legfontosabb változást az jelenti, hogy

ingyenessé válik az úgynevezett sormunkák végzése,

vagyis a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, tisztítása, valamint a kötelező felülvizsgálat a lakosság számára.

A kéményseprők népszavazást kezdeményeznek Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az ország többi részén a fővárosi közgyűlés, valamint a megyei jogú városok közgyűlései dönthetnek arról, hogy az OKF szolgáltatását választják-e. Ehhez fel kell mondani az eddigi szolgáltatóval a szerződést, vagy meg kell várni a kontraktus lejártát - mondta a szóvivő.

A kéményseprők viszont aggódnak, mert szerintük az elhamarkodottan vállalt ingyenesség ára emberéletekben lesz mérhető, ha a kormány ragaszkodik a kéményellenőrzések és egyúttal a kéményseprők létszámának drasztikus csökkentéséhez. A kéményseprők népszavazást kezdeményeznek, hogy az állam törvényben garantálja a lakosság számára a legalább évenkénti kéményellenőrzés biztosítását.

Részletfizetés pótlékmentesen

Több mint félmillió magánszemély élhet július 1-jétől az

egyszerűsített részletfizetés lehetőségével.

Akinek legfeljebb 200 ezer forint adótartozása van, az évente egyszer

ha ezt kéri a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

Az ingyen benyújtható kérelemben két adatot kell feltüntetni: az adóazonosító jelet, illetve azt, hogy hány havi részletben törlesztene a magánszemély.

Az ügyfélkapuval rendelkezők a FAM01-es nyomtatványon kérhetik a kedvezményt, de a kitöltött nyomtatványt természetesen postán is fel lehet adni, vagy személyesen is be lehet vinni a legközelebbi ügyfélszolgálatra.

De ne ma induljon az ügyfélszolgálatokra, mert most pénteken - a köztisztviselők napján - zárva vannak.

Haladunk a korral

Az elektronikus aláírás is érvényes, bizonyító erejű, és az unió egész területén elfogadott lesz a július elsején hatályba lépő új szabályozás szerint.

A gyakorlatban az új rendelkezésnek megfelelő aláírás során az ügyfelek számára egy elektronikus eszközre, úgynevezett aláíró padra telepített szoftver jeleníti meg a szolgáltató rendszerében keletkezett dokumentumokat, amiket ezen az eszközön az ügyfelek áttekinthetnek, majd ugyanezen az eszközön elektronikusan rögzített aláírással szignálhatnak. Az ilyen aláírást harmadik személyek, bíróságok és hatóságok bizonyító erejű okiratként kötelesek elfogadni.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

A gyakorlatban már sokszor lehet találkozni az elektronikus aláírásnak ezzel a formájával, például csomagküldő szolgáltatóknál vagy telekommunikációs cégeknél is.

Kötelező az e-bíróság

Péntektől kötelező az

elektronikus kapcsolattartás

az újonnan induló polgári, gazdasági, munkaügyi és közigazgatási bírósági peres ügyekben a jogi képviselővel eljáró felek, a gazdálkodó szervezetek, a közigazgatási szervek és a bíróságok.

Továbbra sem kötelező, csupán választható az elektronikus kapcsolattartás a személyesen - tehát jogi képviselő nélkül - eljáró természetes személyeknek, továbbá nem alkalmazható végrehajtási ügyekben. Ugyanakkor az egyéni vállalkozók - miután gazdálkodó szervezetnek minősülnek - csak elektronikus úton járhatnak el bírósági peres ügyekben.

Az elektronikus bírósági kapcsolattartáshoz szükséges űrlapok a www.birosag.hu internetes oldalon találhatók, és papíralapon nem nyújthatók be, kizárólag elektronikusan.

Érvénybe lép a gázkészülék-rendelet

Július 1-jén lép hatályba Magyarországon az az egységes EU-rendelkezés, amely szerint már csak korszerű gázkészülékeket lehet beszereltetni a hazai háztartásokban. A változás előbb-utóbb a magyar lakosság nagy részét érinti majd, hiszen a hazai kazánállomány átlagéletkora jelenleg magasabb, mint az autóállományé, vagyis meghaladja a 18-20 évet.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Azokban a lakásokban, ahol csak a kazánt kell korszerűbbre cserélni, ott nem kell nagy beruházásra számítani. Ott viszont, ahol teljes fűtéskorszerűsítésre van szükség, nagyobb kiadással járhat.

Új számon hívható a Mávdirekt

A helyi tarifával hívható kékszámok megszűnése miatt változik a Mávdirekt telefonos elérhetősége. A vasúttársaság telefonos ügyfélszolgálata július elsejétől a +36 (1) 3 49 49 49-es hívószámon érhető el belföldről. A szolnoki központban több mint harminc vasutas ad éjjel-nappal azonnali tájékoztatást a leginkább menetrenddel és díjszabással kapcsolatos napi 1700 telefonhívásra és 70 e-mailre.

Az érdeklődés péntekenként és a nyári időszakban a legintenzívebb, de az elmúlt két hétben a labdarúgó-Európa-bajnokság magyar mérkőzéseinek szünetében is megszaporodtak a hívások.

Életbe lép a szülőtartás

Július 1-jétől a szülő helyett bármely harmadik személy (pl. idősotthon, ellátó szolgálat, kórház stb.) beperelheti a gyermeket az egy évre visszamenő költségei megtérítése miatt.

Zagyvaparti idősek otthona Fotó: Polyák Attila - Origo

A törvény szerint "tehát olyan idős személyek esetén, akiknek a szociális ellátásáról akár állami, akár egyházi fenntartású intézmények - nem térítésmentes szociális ellátás juttatásával - gondoskodnak, és az idős személy az ellátás ellenértékét nem, vagy csak részben tudja finanszírozni, a ki nem fizetett térítési díjat követelni lehet a szülője iránt tartásra kötelezhető nagykorú gyermektől".

Vége a netoázisoknak

Beindulhat a széles sávú hálózatok fejlesztése Magyarországon. Július elsején ugyanis életbe lép az elektronikus hírközlési törvény módosítása, és a közművek kénytelenek lesznek átengedni oszlopaikat és csöveiket a szolgáltatóknak. Ha minden jól megy, még az árak is jobbak lesznek.

Ismerős az a helyzet, amikor az utca túloldalán, az eggyel nagyobb házszámban, vagy épp a társasházon belül a szomszédnak olcsóbb és gyorsabb nete van?

Az árak is csökkenhetnek Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

Eléggé frusztráló a tudat, hogy a mi netünk lassú, de a szomszédé pár forintért suhan. Ezek a monopol oázisok szűnhetnek meg, mivel péntektől "valamennyi közműszolgáltató köteles átengedni a széles sávú hálózat létesítésére alkalmas passzív infrastruktúráját széles sávú hálózatok létrehozására". Vagyis: szennyvízhálózatban, gázcsövek mentén és az áramszolgáltatók oszlopain is kötelező lesz helyet biztosítani a hírközlési szolgáltatóknak.

Egyszerűsödnek az építési szabályok

Július elsejétől építési engedély nélkül, az elektronikus építési napló készenlétbe helyezésével lehet bejelenteni az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet, ez a 300 négyzetméternél nem nagyobb épületek építését érinti.