A felfordulásban is buktak az alapok

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
A devizára fókuszáló hedge fundok immáron a negyedik hónapban mutattak veszteséget, amit a brexit kapcsán felélénkülő devizapiaci mozgások sem tudtak ellensúlyozni.
Vágólapra másolva!

Közel három éve a leghosszabb veszteséges sorozatot produkálják a devizára fókuszáló alapok (hedge fundok) hozamai. A napi szinten 5,3 ezer milliárd dollárt megmozgató devizapiac alapjai ugyanis nem tudták kihasználni a brexit kapcsán felpörgő, 2001 óta nem tapasztalt volatilitást (az árfolyamok erőteljes ingadozását) – írja a Bloomberg.

Noha a spekulánsok a brexit után 10 hónapja nem látott egynapos nyereséget értek el, ez nem tudta ellensúlyozni a júniusi nehézségeket, melyek a japán és az amerikai jegybank lépéseinek téves megítélésén alapultak. Ebből adódóan a Parker Global Currency Manager Index 0,5 százalékkal zsugorodott, és sorozatban a negyedik hónapban mutatott csökkenést.

Nehezített terepen

Jóllehet a magas volatilitás komoly lehetőségeket is teremt a befektetőknek,

a hirtelen és váratlan csapkodások megnehezítik a trendek kiaknázását.

Ahogy a brit politikai bénultság az Európai Uniót is fenyegeti, illetve közelednek az amerikai választások, a pénzpiaci menedzserek számára egyre nehezebb lehet a navigáció az év további részében.

A hedge fundok nem tudták meglovagolni a brexitet Forrás: dreamstime

A hedge fundok általában elég rosszul kezelik a piaci csapkodást. Elég jól kapják el a trendeket, de nem a cikkcakkokat – mondja Nikolaos Panigirtzoglou, a JPMorgan Chase globális piaci stratégája. Ráadásul idén

a devizapiaci kereskedők bőven kaptak meglepetéseket a nyakukba.

Januárban a Bank of Japan vezetett be negatív kamatot, mindössze egy héttel azt követően, hogy a kormányzó közölte, nem is fontolgatják ezt a lépést. Nemrég pedig az amerikai dollár esett hat hónapos mélypontra ez euróval szemben, miután kiderült, hat éve nem keletkezett olyan kevés új munkahely az USA-ban, mint májusban.

Kilengések és hozamok

A pénzpiaci menedzserek persze próbálták kihasználni a brexitben rejlő lehetőségeket, aminek következtében egyre emelkedtek a font csökkenésére kötött fogadások. A június 7-i héten például 66 299-cel több üzletet kötöttek a font esésére, mint az emelkedésére, ami három éve nem látott különbségnek számított.

A hozamok tehát annak ellenére is csökkentek, hogy a JPMorgan számításai szerint az átlagos devizapiaci volatilitás 2011 óta nem látott magasságokba emelkedett. A G7 gazdaságok fizetőeszközeinek kilengései eközben négy és fél éve nem látott magas szinteket értek el júniusban.

A további jegybanki meglepetések, a kínai gazdaság növekedési kockázatai, valamint a politikai bizonytalanság pedig számos devizapiaci befektetőt

óvatosságra int majd 2016 további részében

– tette hozzá a teljes képhez Vincent Reinhart, a Standish Mellon Asset Management vezető közgazdásza. Meglátása szerint az esetleges negatív következmények valószínűsége korlátozza a befektetői magabiztosságot.