A felfordulásban is buktak az alapok

2016.07.01. 16:21

A devizára fókuszáló hedge fundok immáron a negyedik hónapban mutattak veszteséget, amit a brexit kapcsán felélénkülő devizapiaci mozgások sem tudtak ellensúlyozni.

Közel három éve a leghosszabb veszteséges sorozatot produkálják a devizára fókuszáló alapok (hedge fundok) hozamai. A napi szinten 5,3 ezer milliárd dollárt megmozgató devizapiac alapjai ugyanis nem tudták kihasználni a brexit kapcsán felpörgő, 2001 óta nem tapasztalt volatilitást (az árfolyamok erőteljes ingadozását) – írja a Bloomberg.

Noha a spekulánsok a brexit után 10 hónapja nem látott egynapos nyereséget értek el, ez nem tudta ellensúlyozni a júniusi nehézségeket, melyek a japán és az amerikai jegybank lépéseinek téves megítélésén alapultak. Ebből adódóan a Parker Global Currency Manager Index 0,5 százalékkal zsugorodott, és sorozatban a negyedik hónapban mutatott csökkenést.

Nehezített terepen

Jóllehet a magas volatilitás komoly lehetőségeket is teremt a befektetőknek, a hirtelen és váratlan csapkodások megnehezítik a trendek kiaknázását. Ahogy a brit politikai bénultság az Európai Uniót is fenyegeti, illetve közelednek az amerikai választások, a pénzpiaci menedzserek számára egyre nehezebb lehet a navigáció az év további részében.

A hedge fundok nem tudták meglovagolni a brexitetForrás: dreamstime

A hedge fundok általában elég rosszul kezelik a piaci csapkodást. Elég jól kapják el a trendeket, de nem a cikkcakkokat – mondja Nikolaos Panigirtzoglou, a JPMorgan Chase globális piaci stratégája. Ráadásul idén a devizapiaci kereskedők bőven kaptak meglepetéseket a nyakukba. Januárban a Bank of Japan vezetett be negatív kamatot, mindössze egy héttel azt követően, hogy a kormányzó közölte, nem is fontolgatják ezt a lépést. Nemrég pedig az amerikai dollár esett hat hónapos mélypontra ez euróval szemben, miután kiderült, hat éve nem keletkezett olyan kevés új munkahely az USA-ban, mint májusban.

Kilengések és hozamok

A pénzpiaci menedzserek persze próbálták kihasználni a brexitben rejlő lehetőségeket, aminek következtében egyre emelkedtek a font csökkenésére kötött fogadások. A június 7-i héten például 66 299-cel több üzletet kötöttek a font esésére, mint az emelkedésére, ami három éve nem látott különbségnek számított.

A hozamok tehát annak ellenére is csökkentek, hogy a JPMorgan számításai szerint az átlagos devizapiaci volatilitás 2011 óta nem látott magasságokba emelkedett. A G7 gazdaságok fizetőeszközeinek kilengései eközben négy és fél éve nem látott magas szinteket értek el júniusban.

A további jegybanki meglepetések, a kínai gazdaság növekedési kockázatai, valamint a politikai bizonytalanság pedig számos devizapiaci befektetőt óvatosságra int majd 2016 további részében – tette hozzá a teljes képhez Vincent Reinhart, a Standish Mellon Asset Management vezető közgazdásza. Meglátása szerint az esetleges negatív következmények valószínűsége korlátozza a befektetői magabiztosságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK