Színre léptek az MKB Bank új tulajdonosai

MKB Bank
Budapest, 2014. július 24. Az MKB Bank Zrt. székháza Budapesten, a Váci utcában 2014. július 24-én. A magyar kormány megvásárolja az MKB Bank Zrt.-t a Bayerische Landesbanktól (BayernLB). MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Lezárult az MKB Bank adásvétele, az új tulajdonosok átutalták a vételárat. A vevők nem árulták el, hogy őmögöttük kik állnak. Az MKB-t várhatóan 2019 végéig tőzsdére viszik, addig a menedzsment és a dolgozók 15 százalék tulajdonrészt szerezhetnek a bankból. Lehetséges, hogy az EBRD 10 százalék körüli részesedést szerezhet a bankban, erről jelenleg informális tárgyalások zajlanak a fejlesztési bankkal. Az új tulajdonosok és a menedzsment munkáját egy nemzetközi szakértői csapat segíti majd.
Vágólapra másolva!

Sikeresen lezárult az MKB adásvétele, tájékoztatott Semsey Barna, a Blue Robin Alapkezelő tanácsadója. Az új tulajdonosok (a Blue Robin Ivestment, a Minerva Tőkealap-kezelő és a Pannónia CIG Alapkezelő) kollektív befektetési formában vásárolták meg az MKB-t. Ebből következően

a végső befektetési kör nem nyilvános információ,

de a kívánt mértékben megismerheti a felügyelet, a nemzetközi szervek, mondta Semsey Barna. A tulajdonosi háttérről a tanácsadó nem akart több információt megosztani a nyilvánossággal.

MKB Bank új tulajdonosai Fotó: Szabó Gábor - Origo

A befektetési alap jellemzően cég formájában létezik, magyarázta Semsey Barna. Aki be akar szállni egy befektetési alapba, az ebből a cégből szerez részesedést. Az MKB-t megvásárló befektetési alap ennek megfelelően cég, azzal nincsen semmi probléma, hogy csak nemrég hozták létre. És többek közt azért Luxemburgban, mert az európai ország.

Az MKB vezetése mankót kap

A befektetők támogatják a menedzsment munkáját, konkrét elképzeléseik vannak.

Lesz egy nemzetközi tanácsadó testület, amely a bank vezetését segíti majd,

mondta el Semsey Barna. A nemzetközi tanácsadói csapat felállításának jelentőségét Rakesh Aggarwal, a Blue Robin Investment tulajdonosa is hangsúlyozta.

Az új tulajdonosok támogatják a bank vezetését a stratégia végrehajtásában Forrás: MTI/Soós Lajos

Dolgozói részvényesi programot hirdetnek meg a tulajdonosok, vagyis a bank alkalmazottai MKB-részvényekhez juthatnak majd, mondta a Blue Robin tanácsadója. A tervek szerint

a bank 15 százaléka kerülhet a dolgozók kezébe,

a részesedésszerzés még a bank tőzsdére vitele előtt meg fog történni.

Tárgyalnak az EBRD-vel

Semsey Barna kérdésre válaszolva elmondta, hogy

informális tárgyalásokat folytatnak az EBRD-vel

(az Európai Fejlesztési Bankkal) arról, hogy a fejlesztési bank valamikor a jövőben valamekkora részesedést szerezne az MKB-ban. Ha az EBRD beszáll az MKB-ba, valószínűleg 10 százalék körüli részesedést szerezhet majd.

Semsey Barna Fotó: Szabó Gábor - Origo

Bíznak abban, hogy az MKB kiemelkedő sikertörtének lesz, nem csak Magyarországon, de nemzetközi szinten.

Fantasztikus végkifejlet

Sergei Galperin, a JP Morgan tanácsadócég igazgatója (az adásvétel lebonyolításában a JP Morgan segédkezett) azt mondta, a konzorcium nem csak az árajánlattal nyert, hanem azzal, hogy részletes stratégiát dolgoztak ki a bank jövőjéről.

A konzorcium nemzetközi tapasztalattal járul hozzá az MKB működéséhez" - mondta Sergei Galperin.

Tőzsdére viszik

Jaksa János, a Minerva vezérigazgatója szerint az adásvétel mérföldkő a befektetők életében. Minden vállalásukat teljesítették, június 29-én átutalták a vételárat. „Végére értünk egy folyamatnak, de egy másik folyamat még csak most kezdődik" – mondta Jaksa János. Az új tulajdonosok maximálisan támogatják az új stratégiát (igaz, előfordulhat, hogy néhány ponton módosítani kell rajta), illetve a menedzsmentet a stratégia végrehajtásában.

Új pénzügyi megoldásokat szeretnének nyújtani az ügyfeleknek,

elsősorban a lakossági és a kisvállalati ügyfeleknek. Az MKB elsősorban a vállalati szektorban erős, erre építeni akarnak a jövőben is.

2019 év végéig be kell vezetni az MKB-t a tőzsdére.

A cél az, hogy az MKB addigra legalább annyit érjen, mint a vételára volt, de lehetőleg többet.

A Pannónia aktívan részt akar venni

Benczédi Balázs, a Pannónia CIG Alapkezelő elnök-vezérigazgatója elmondta, az a befektetés, amit most végrehajtottak, nem újdonság a Pannónia Nyugdíjpénztár és alapkezelője számára. Benczédi Balázs szerint nagyon jól együtt tudnak majd működni a menedzsmenttel és a többi tulajdonossal.

Benczédi Balázs azt mondta, aktívan részt kívánnak majd venni a bank vezetésében. Meg fogják vizsgálni, milyen együttműködésekre van lehetőség.