Beköszönt az év legrosszabb hónapja

tőzsde részvény DAX pánik veszély
A trader sits in front of screens showing the German DAX index in Frankfurt am Main on November 1, 2011 at the German Stock Exchange. Germany's blue-chip DAX 30 stocks index sank more than 5.0 percent in midday trade amid turmoil set off by the shock announcement of a Greek referendum on last week's EU debt rescue package. AFP PHOTO / FRANK RUMPENHORST GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Ahogy beköszönt a nyár, az EU-tagságról szóló brit népszavazás és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lehetséges kamatemelése óvatosságra intheti a befektetőket júniusra. Főleg úgy, hogy az alapmenedzserek szerint rendre ez a legrosszabb hónap a piacok számára.
Vágólapra másolva!

Noha az olajár erősödése igencsak támogatóan hatott májusban az amerikai és az európai részvényekre egyaránt, az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a június általában az év legrosszabb hónapja a piacokon – írja a CNBC.

Évtizedes tapasztalat

Az elmúlt tíz júniusból nyolc gyengülést hozott – hangsúlyozta Michael Browne, a Martin Currie alapmenedzsere. Tekintve pedig, hogy

évtizedes távlatban a június számít a legrosszabb hónapnak,

a tapasztalatok szerint általában megéri a júniusi negatív teljesítményre fogadni – jelezte Browne.

Mindeközben az elemző szerint a vállalati eredmények 2016-ban az év szokatlanul korai szakaszában érték el a mélypontot, ami akár a szokásosnál szebb júniust is előre vetíthet.

Óvatosan indul a nyár a piacokon Forrás: RIA Novosti/Natalia Seliverstova

Az elmúlt hat hónap során azonban azt láthattuk, hogy a piacok igen szorosan mozognak a vállalati eredmények körül. Vagyis novemberben és decemberben az emberek rájönnek, hogy az eredménybecslések messze meghaladják a realitásokat – tette hozzá.

Nyári izgalmak

Néhány elemző ezzel együtt úgy véli, hogy elsősorban az emelkedő nyersanyagárak állnak a globális részvénypiacok májusi erősödése mögött – különösen az 50 dolláros hordónkénti árfolyammal flörtölő olaj. Mindazonáltal

érezhető a befektetői óvatosság

azt követően, hogy a Fed vezetője, Janet Yellen a múlt héten közölte, talán helyénvaló lehet a kamatemelés a következő hónapokban, amennyiben a gazdasági adatok javulást mutatnak.

Éppen ezért a piac számára nem csupán a pénteki amerikai munkaerőpiaci adatok lesznek izgalmasak, de fontos lesz Yellen következő megszólalása is június 6-án.