Szörnyű negyedévük volt a luxushoteleknek

Savoy, London, hotel
Vágólapra másolva!
A terrorizmus kockázatától való félelem és az Európai Unióból való kilépés lehetősége egyaránt keményen sújtják a londoni luxusszállodákat. A legvagyonosabb vendégek távolmaradásával tragikus első három hónapot zárt a brit főváros.
Vágólapra másolva!

Csupán 65 százalékos volt a kihasználtságuk a legdrágább londoni hoteleknek az idei év első három hónapjában – idézi a Bloomberg az STR adatait. Ez olyannyira gyenge szám, hogy 2009 óta nem volt ilyen tragikus első negyedévük a brit luxusszállóknak, ráadásul 70 százalékos volt a zsugorodás az előző évhez képest.

London vezető szállodái között olyanok vannak, mint a Savoy, vagy a frissen újranyitott Lanesborough, ahol egy királyi lakosztály, melyhez Rolls-Royce és sofőr is tartozik,

25 ezer fontba kerül éjszakánként.

Többszörös kockázat

Miközben az olcsóbb szálláshelyek iránti csökken a kereslet, a legnagyobb csapást mégis a luxushotelek szenvedték el.

A gazdag utazók és a vállalati ügyfelek ugyanis úgy tűnik, sokkal érzékenyebbek a politikai turbulenciákra.

A brüsszeli és párizsi terrortámadások, a „Brexit” kockázata, valamint Oroszország gyenge gazdasági helyzete egyaránt hozzájárultak a luxusszálloda piac beszakadásához, kiegészülve a kétséges kimenetelű amerikai választásokkal. Mindezek úgy függnek össze, hogy a gazdag oroszok növekvő része inkább otthon pihen, az amerikaiak pedig általában is kevesebbet utaznak választásai években – mondja Andreas Scriven, a Christie & Co. elemzője.

Kerülik Londont a gazdag utazók Forrás: 123rf.com

A Langham hotel ügyvezető igazgatója, Bob van den Oord elsősorban az Európában fellépő biztonsági aggodalmak tudja be a csökkenő vendégszámot. Az éjszakánként 300 fontos szobáktól induló szálloda vezetője szerint ugyanis érezhető a szorongás a terrorizmussal kapcsolatban.

A helyzeten az sem segít, hogy Scriven szerint

a kínálat is fokozódott az elmúlt időszakban.

Az új InterContinental és a Lanesborough ugyanis tavaly több mint 540 szobával emelték meg a luxushotel piac kínálatát.

Fontos tényező, hogy a június 23-án esedékes EU-tagságról szóló népszavazás előtti bizonytalanságban sokan inkább elhalasztják az üzleteiket vagy befektetéseiket. Ezt támasztja alá az is, hogy az első negyedévben Nagy-Britanniában a felvásárlásokra és összeolvadásokra költött összegek 39 százalékkal zsugorodtak, és a lassulás valószínűleg folytatódni is fog egészen júniusig.

A kihasználtság csökkenése értelemszerűen komoly csapást jelent a szállodák nyereségére, és az STR adatai alapján 6,5 százalékkal zsugorodott az elérhető szobákra eső jövedelem, ami a leggyengébb szám az elmúlt három évben. Mindazonáltal az átlagos szobaárak kitartottak, mivel a hotelek láthatóan

inkább veszítenek az üzleten, mint hogy beindítsanak egy lefelé ható árspirált.

Pörgő üzlet, kevesebb orosz

Mindez azonban eddig nem tántorította el a befektetőket. Tavaly ugyanis összesen 4,1 milliárd értékben cseréltek gazdát szállodák, ami

250 százalékos emelkedésnek számított

az egy évvel korábbi szinthez képest, és messze meghaladta a legutóbbi, 2006-os 2,1 milliárdos rekordot.

Az üzlet azért szépen pörög a szállodaiparban Forrás: AFP/Justin Tallis

A tavalyi legnagyobb tranzakció az volt, amikor a több szállodát is kézben tartó Maybourne Groupban szerzett többségi részesedést a katari Constellation Hotels Group mintegy 2 milliárd fontért – derül ki a Knight Frank adataiból.

Szintén komoly kiesést jelentenek az elmaradó gazdag orosz turisták a londoni luxushoteleknek. A rubel gyengülése ugyanis erősen visszafogta az oroszok vásárlóerejét, és az orosz állampolgároknak kiadott brit vízumok száma is 38 százalékkal csökkent az elmúlt évben.