Kideríthető, kik állnak a cégek mögött

Vágólapra másolva!
A magyar vállalkozások több mint 70 százaléknál a cég mögött ténylegesen álló és tulajdonosi jogokkal rendelkező személyek köre egyértelműen azonosítható a Bisnode elemzése szerint.
Vágólapra másolva!

A közel 500 ezer működő magyar társas vállalkozás csaknem 96,4 százalékáról elérhető valamilyen mélységű tulajdonosi információ a Bisnode Magyarország Kft. tényleges magánszemély tulajdonosokat vizsgáló elemzése szerint. A cégek

több mint 60 százalékánál a tényleges magánszemély tulajdonos személye egyértelműen meghatározható,

a pontos tulajdonosi részarány százalékával együtt.

A társas vállalkozások elenyésző hányadában a vállalkozás a Magyar Állam, vagy éppen egy külföldi cég többségi tulajdonában van. A magyar vállalkozások valamelyest több, mint negyedénél viszont még most sem érhetőek el olyan mélységű információk a tulajdonosokról, melyek lehetővé tennék a tényleges tulajdonosok egyértelmű azonosítását, és ezáltal tulajdoni hányaduk megállapítását. Ám a Bisnode szerint még ezekben az esetekben is van lehetőség a teljes tulajdonosi körből a potenciálisan tényleges tulajdonosi befolyással rendelkező magánszemélyek kiemelésére.

Regionális viszonylatban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Komárom-Esztergom megyében lelhetőek fel a legmagasabb – 75 százalék feletti – arányban a pontos tulajdonosi hányaddal azonosítható tényleges magánszemély tulajdonosi adatok. Nógrád, Fejér és Csongrád megyében az összes bejegyzett működő cég kevesebb, mint 50 százalékánál határozható meg a tényleges tulajdonos pontos tulajdonosi részesedés mellett.

A kockázatos ágazatokat vizsgálva jó hír, hogy

a legmagasabb kockázattal rendelkező vendéglátóiparban lehet a legnagyobb arányban pontosan beazonosítani a végső tulajdonosokat.

A szintén kockázatosnak számító élelmiszeripar, az építőipar, a nagykereskedelem és a kommunális tevékenységet ellátó ágazatra egyaránt jellemző, hogy az országos átlag feletti arányban azonosíthatók egyértelműen a cégek mögött álló magánszemélyek.

Forrás: Bisnode Magyarország Kft.

A tényleges tulajdonosok meghatározhatósága, illetve az éves árbevétel és átlagos foglalkoztatotti létszám közötti összefüggéseket vizsgálva az adatokból jól látszik, hogy főleg a nagyobb létszámmal, illetve magasabb árbevétellel rendelkező vállalkozások esetében egyrészt megugrik a külföldi cégek tulajdonában lévő vállalkozások, másrészt a bejegyzett tulajdonosi információval nem rendelkező társaságok aránya. Előbbi egyértelműen a magyar piacon szép számban jelen lévő multikra utal, míg utóbbi jól mutatja a magyar tőzsdén jegyzett nyilvános részvénytársaságok helyét a gazdaságban.

Forrás: Bisnode Magyarország Kft.

Az elemzés olyan érdekességekre is felhívta a figyelmet, mint például, hogy a külföldi cégek tulajdonában álló, 500 millió forint éves nettó árbevételt meg nem haladó vállalkozásoknál az átlagos nettó profit százalék értéke negatív, míg az ugyancsak külföldi cégek tulajdonában álló 500 millió és 1 milliárd forint közötti éves forgalmat bonyolító vállalkozások átlagos nettó profit százaléka csaknem eléri az 50 százalékot.

Forrás: Bisnode Magyarország Kft.

Az állami tulajdonú cégeknél az 1 milliárd forint éves bevételt meg nem haladó cégeknél figyelhető meg negatív átlagos nettó profit százalék, míg az 1 milliárd forint feletti árbevételű állami cégek már átlagosan néhány százalékos pozitív nettó profitot képesek kimutatni.