Külföldről is kapkodnak a magyar lakások után

Vágólapra másolva!
Az év első három hónapjában a magyarországi ingatlanok iránt külföldről érdeklődők száma havi átlagban 42 százalékkal 121 ezerre nőtt. Elsősorban Londonból, Münchenből és Bécsből érdeklődnek a magyar lakások iránt, de az orosz látogatók is előkelő helyen szerepelnek.
Vágólapra másolva!

A magyarországi ingatlanpiac felfutásában a belső kereslet élénkülése mellett a befektetési célú vásárlásokat tervező külföldiek érdeklődése is szerepet játszik. Ezt bizonyítja az ingatlan.com friss összeállítása, amely szerint a külföldi érdeklődők száma a bázishoz képest

az idei első negyedévben havi átlagban 42 százalékkal 121 ezerre nőtt.

„Az ingatlan.com magyar nyelvű oldalait külföldről elsősorban Angliából, Németországból és Ausztriából látogatják – mondta Balogh László, a szájt vezető gazdasági szakértője. – Ők külföldön élő magyarok, akik lakásvásárlást terveznek. Ha pedig a városok szintjén nézzük az érdeklődőket, akkor

a legtöbb érdeklődő Londonból érkezik, majd Bécs és München következik a sorban.

” Az ingatlan.com szakértője szerint az érdeklődők két csoportra oszthatók. A külföldön élő magyarok egy része nem biztos, hogy belátható időn belül hazatérne, ők feltehetően befektetési céllal vásárolnának lakást. „A külföldön dolgozó magyarok másik része ideiglenesen vállalt munkát külföldön, és feltehetően a Magyarországra való visszaköltözéshez keres lakóingatlant” – fogalmazott Balogh László.

Népszerűek az idegen nyelvű oldalak

Az ingatlan.com oldalán feladott összes ingatlanhirdetés megtekinthető angol és német nyelven is, ezért a portál felmérte, hogy az idegen nyelvű oldalakon elérhető hirdetésekre honnan érkezik a legtöbb látogató. A német és angol nyelvű hirdetéseket Magyarországról látogatják a legtöbben, mégpedig az itt élő külföldieknek köszönhetően.

Az országokat nézve a

Németországban, Angliában, Oroszországban és az Egyesül Államokban élők

keresik leginkább a magyar ingatlanokat. A városok között Bécsből, Londonból és Moszkvából jön a legtöbb találat. Balogh László szerint Bécs a közelsége miatt szerepel az első helyen, Moszkva harmadik helye pedig az orosz befektetők érdeklődését mutatja.

Három szempont

A magyar ingatlanok iránt érdeklődő külföldiek három jól meghatározható csoportba sorolhatóak. Az egyik tábor a központi fekvésű belvárosi és budai eladó ingatlanokat keresi.

A külföldiek másik része a legalább kétszobás

fővárosi kiadó lakásokra koncentrál, a harmadik csoport pedig elsősorban a Balaton-környéki és Győr-Moson-Sopron megyében található ingatlanok iránt érdeklődik.

Balogh László szerint a külföldi vevők

általában készpénzben fizetnek.

Egyrészt azért, mert jobb anyagi helyzetben vannak, másrészt pedig a bankok általában ritkán finanszíroznak más országban megvalósuló adás-vételt. „Ebből az is következik, hogy az eladók körében népszerűek a külföldi vásárlók” – mondta a szakember.

Felzárkóznak a magyar lakásárak

Az ingatlan.com várakozásai szerint a következő időszakban is számolni kell a külföldiekkel a magyarországi lakáspiacon. Ebben szerepet játszik, hogy az átlagos nyugati árszintekhez képest

még mindig vonzóak a magyarországi lakásárak.

Balogh László szerint az új lakások piacán várható élénkülés pedig a külföldi beruházók számára is vonzóvá teheti a magyarországi ingatlanpiacot.

Megugrottuk az uniós átlagot

Nemzetközi összevetésben is látszik a magyarországi lakásárak emelkedése. Balogh László közölte, az Eurostat használt és az új lakások árának alakulását összevontan mutató indexe szerint 2014 elejétől a magyarországi lakásárak nagyobb ütemben drágulnak, mint az uniós árak. Az Eurostat a 2010-es árakból indul ki, ezeket veszi 100 százaléknak. A múlt év harmadik negyedévében a magyar lakáspiacon 105,7 százalékos indexet mért az Eurostat, ami

bőven meghaladta a 103,4 százalékos uniós átlagot.

A szakember úgy véli, a magyar lakáspiacon további élénkülés várható a következő években. Ennek egyik hajtóereje az új lakások piacán várható számottevő kínálat- és keresletbővülés lehet.