Vágólapra másolva!
Márciusban lassuló bővülést jelzett a beszerzésimenedzser-index: a szezonálisan kiigazított érték 51,7 pontra csökkent a februári 54,6 pontról - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.
Vágólapra másolva!

A 2016. március havi index 2,9 százalékponttal alacsonyabb a februári (54,6) értéknél. Március összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; a márciusoké szintén). Az elmúlt három évben azonban a márciusi átlag ezt meghaladta, 54,0 pont volt. Az idei érték a tizenkettedik legmagasabb márciusi érték 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi harmadik hónapja.

A mostani érték alacsonynak számít,

az elmúlt 20 évben tizenegyszer volt magasabb az index értéke márciusban.

Az új rendelések indexe csökkent, és a mostani így a tizenharmadik legmagasabb márciusi érték 1995 óta.

Az új rendelések állománya magasabb

lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, de nem éri el az elmúlt három év átlagát.

A márciusi szállítási átfutási idő hosszabb lett februárhoz képest, de ennek üteme némileg mérséklődött. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei a hatodik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, amire korábban nem volt példa.

Utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50,0 pont felett

az index értéke.

A vásárolt készletek két hónap bővülés után első hónapja szűkülnek. Az idei márciusi érték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag alatti, és a hetedik legkisebb márciusi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. 2015-ben hét hónap volt ilyen.

Foglalkoztatottság

2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. 2014 januárjától azonban csak a 2014. májusi és a 2015. áprilisi, szeptemberi és novemberi érték jelzett enyhe csökkenést. Az e havi érték további növekedésre utal. Értéke alacsonyabb lett februárhoz képest, és a negyedik legmagasabb márciusi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség emelkedését jelzi.

A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát,

és a hetedik legalacsonyabb márciusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig csökkent, mielőtt megszakadt a sorozat, és

újból bővülést tapasztalunk,

már harmadik hónapja.

A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, de további árcsökkenést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak négy hónap növekedés után nyolcadik hónapja lesznek alacsonyabbak. A mostani ütem

1995 óta vizsgálva a második legkisebb márciusi.

A késztermékkészletek szintje márciusban magasabb lett. A korábbi márciusi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a tizedik legnagyobb 1995 óta. 2014-ben az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig, hogy decemberben ismét csökkenést jelezzen.

2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést

az index.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent februárhoz képest, de egy havi szűkülés után harmadszor jelzi az

import mennyiségének növekedését.

A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is csökkent az előző hónaphoz képest, de jócskán 50,0 pont fölött maradt. Az elmúlt egy évben 2014 decembere és 2015 július kivételével növekedést hozott,

a legújabb trend már nyolc hónapja tart.

Ebben a hónapban betonacél, cement. cukor és sárgaréz kapcsán jeleztek jelentősebb áremelkedést a válaszadók. Hiány volt műanyag és tölgy fűrészáru kapcsán. Jelentősebb árcsökkenésről foszfátalapanyagok, kálisó és liszt esetében számoltak be a válaszadók.