Megvan, hol épül a legtöbb csokos lakás

CSOK Építkezés eladó lakás lakáspiac
NOK
Építkezés házépítés stock - XIII. kerület és IV. kerület és Dagály uszoda 2í16 február 26-án
Vágólapra másolva!
Az OTP Bank szakértői szerint évente 25 ezer új lakóingatlan átadására lehet számítani a csok miatt. Jelenleg alig van elérhető új lakás a piacon, a csokosok többsége, közel 75 százaléka most még házépítésre igényli a támogatást.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank 2016. március közepéig nem kevesebb, mint 4500 értékesítésre építendő lakás finanszírozási igényét vizsgálta meg; ezek között kisebb, 4-5 lakásos projektek és jelentős, 2-300 lakásos beruházások egyaránt megtalálhatóak. A bank szakértői már ebben az évben hozzávetőleg 40-50 milliárd forintnyi ingatlanfejlesztői hitelfelvételre számítanak – mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

10-20 ezer csokos jöhet az OTP-hez

Az OTP Bank idén 10-20 ezer csokkérelemre számít (átlagosan 2 millió forint értékben). 2016-ban országosan 20-40 ezer igénylés várható (ez összességében 60 milliárd forintot jelent).

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ebből az újlakás-vásárlás iránti kérelmek 10-20 százalékot tehetnek majd ki (jelenleg a kínálat szűkössége miatt ez mindössze 5-6 százalék).

A fővárosban az elmúlt két évben kétezer környékén stagnált a megépített lakások száma, 2016-ban viszont nagyjából 3 100 értékesítési célú, nagyrészt társasházi lakás megépülését prognosztizálja az OTP.

A XI. kerületben épül a legtöbb lakás

A 2016-os átadású budapesti átlagprojekt 20 lakásos.

A legtöbb, közel 600 lakás a XI. kerületben épülhet meg idén,

a 400 feletti szintet pedig a XIII., a XIV. és a IX. kerületekben haladhatják még meg.

Ebből következik, hogy a megépülő projektek számát tekintve is messze Újbuda vezet: idén 34 (átlagosan 17, de többnyire csak 4-5 lakásos) társasház átadását regisztrálja az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképe.

66 eladó lakás maradt

Az élénk keresletet mutatja, hogy ebből 15 ház lakásait már egytől egyig eladták, míg a maradék 19-ben is csak 66 eladó lakás maradt. Az adatbázis ráadásul januári frissítésű, tehát ebben még nem igazán érződik a csok pozitív hatása.

Épülnek az ú lakások Fotó: Szabó Gábor - Origo

A második helyen, 19 idei beruházással a III. kerület áll, ahol viszont csak két ház lakásai keltek el januárig. Tíz feletti projekt még a XIII., a XIV. és a XVI. kerületekben épül meg idén. Egyedül a X. kerületben nem adnak át új társasházat. Természetesen a belvárosi területeken helyhiány miatt kevesebb, de jóval nagyobb társasház épül. A IX. kerületben például 103 lakás a négy beruházás átlagos volumene. Ezeket is mind értékesítették.

Jelenleg alig 300 azonnal költözhető lakás van a fővárosban

Az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképe szerint 2015-ben valamivel több, mint négyezer új lakás talált vevőre. Ennek döntő része épülőfélben lévő projekt, illetve egyre nagyobb szerep jut a tervasztalról történő vásárlásnak.

A hat éve még 3 800 darabot számláló, azonnal költözhető

eladatlan lakáskészlet Budapesten idén januárra alig 300 lakásra csökkent,

de a már épülő projektekben is csak ezer lakásból lehet választani. A legnagyobb, 75 lakásos készlet – egy nagyobb beruházás eladatlan lakásainak köszönhetően – a II. kerületben halmozódott fel; mindenhol máshol legfeljebb csak pár tucatnyival lehet számolni.

Nőnek a lakásárak

A keresleti oldalról érkező nyomás miatt az áfacsökkentés nem igazán érte el árcsökkentő hatását a bank elemzése alapján. A tavalyi 440 ezer Ft/m2-es budapesti átlagár után az idei átadású beruházásokban már 480 ezer forinttal kell számolni.

Az OTP is épít 1000 lakást

A kedvező változások tükröződnek az OTP-csoportba tartozó ingatlanfejlesztő cég, az OTP Ingatlan Zrt. fejlesztési aktivitásában is. Míg a válság idején évente átlagosan csak 1-2 fejlesztést tudott megvalósítani a társaság, addig jelenleg 7 projekt keretében kb. 1000 db új lakás van előkészítés, engedélyeztetés vagy a tervezés szakaszában.