Nem ez lesz a legszuperebb exportév

k&h bevétel 2016 nagyvállalat
A nagyvállalatok várakozása a bevételben
Vágólapra másolva!
Szolidabb árbevétellel és kisebb exporttal számolnak idén a nagyvállalatok: belföldön 2,3 százalékos, az exportban pedig 2 százalékos árbevétel-növekedéssel. Az idei nyereséget illetően szintén 2 százalékos növekedést várnak, szektoronként azonban jelentős eltérések mutatkoznak.
Vágólapra másolva!

Szolidabb árbevételre számítanak idén a hazai nagyvállalatok a belföldi és külföldi piacokon egyaránt. „A K&H nagyvállalati növekedési index eredményei alapján jelenleg a belföldi értékesítésben 2,3 százalékos, a külpiacokon pedig 2 százalékos árbevétel-növekedésre számítanak a cégek. Ezek a számok – főként a külföldi értékesítés esetében –

jóval elmaradnak az egy évvel ezelőtt jellemző várakozásoktól

(2,5 százalék, illetve 3,2 százalék). Ez egyúttal azt is jelenti, hogy míg korábban rendre az exportértékesítésben vártak nagyobb mértékű bevétel-növekedést a cégek, most ez a tendencia megfordulni látszik, és immár a belföldi eladásból számítanak nagyobb növekedésre a vállalatok. Mindeközben a legtöbb cég a pénzügyi eredmények stagnálását valószínűsíti, és mindössze minden harmadik nagyvállalat (32 százalék) számít árbevétel-növekedésre a következő 12 hónapban” – mondta Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője.

A nagyvállalatok várakozása a bevételben Forrás: K&H

Kevésbé fontos a külpiac

A döntéshozók elmondásai alapján idén várhatóan nem az export fogja hajtani a profitjukat. A vállalatok 53 százaléka egyáltalán nem tervez idén exportálni (2014 első negyedévében ez csupán 28 százalék volt), és további 20 százalékuknál

a teljes árbevétel ötödét sem éri el az export árbevétel

aránya. Másrészt a külpiacokon aktív cégeknek is csupán negyede számít árbevétel-növekedésre, ami az elmúlt két év legalacsonyabb értéke.

A belföldi piacon valamivel kedvezőbb a helyzet: igaz, itt is csupán minden negyedik vállalat számít növekedésre – átlagosan 10 százalékos mértékben - míg a többség (72 százalék) stagnálást valószínűsít.

Úgy tippelik, idén nagyobbat kaszálnak

Míg az árbevételt tekintve a korábbiakhoz képest visszafogottabbak a várakozások, addig a profitkilátások valamelyest javulni tudtak: átlagosan 2 százalékos nyereségnövekedést várnak a cégek, ami az elmúlt egy év legmagasabb értéke. E mögött az áll, hogy bár jelenleg a vállalatok mindössze ötöde (21 százalék) számít profitnövekedésre – ami az elmúlt két évben szokásos 30 százalék fölötti arányhoz képest egyértelműen visszaesés –,

minimálisra csökkent (3 százalék) a tavalyinál kisebb profitra számítók aránya.

A profitot illetően nagy eltérés látható az ágazatok között: a mezőgazdaságban 1,4 százalék, az ipari cégek között 1,9 százalék, a kereskedelemben 2,1 százalék, a szolgáltató szektorban 2,5 százalék profitbővüléssel terveznek az idei évre.