Nagy hiba volt devizában számítani a cascót

Vágólapra másolva!
Az MNB ma publikált határozatában a K&H Bankot arra kötelezte, hogy fizesse vissza a jogosulatlanul felszámított árfolyam-különbözetet a fogyasztóknak, mivel a forintalapú casco biztosítás díjainak devizában történő felszámítása jogsértő. Az MNB mindemellett 4,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal is sújtotta a bankot.
Vágólapra másolva!

Fogyasztóvédelmi vizsgálatot folytatott a Magyar Nemzeti Bank a K&H Bank Zrt.-vel szemben, ennek során megállapította, hogy a bank a korábbi években egyes casco biztosítással egybekötött devizaalapú gépjárműhitelek esetén

a szerződések ügyleti kamatába építette be a forintalapú casco díját.

Ennek eredményeként az érintett fogyasztók a havi törlesztések során nem forintban, hanem devizában fizették meg a díjat, ezzel azonban ők viselték az árfolyamváltozásból eredő kockázatot és tehernövekedést is. A díjat azonban a bank forintban fizette meg a biztosítónak.

A hitelintézeti törvény 2011. szeptemberi módosítása értelmében csak kivételesen lehet devizában felszámítani a különböző díjakat. Jelen esetben ezt semmi nem indokolta.

A casco díja nem minősült a devizaforrás megszerzésével közvetlenül kapcsolatban álló költségnek

az adott szerződés teljesítésének és fenntartásának érdekében. A bankot sem devizában terhelte, így annak felszámítása jogsértő volt. Mintegy négyezer szerződés esetén azért járt mégis így el, mert az érintett fogyasztóknak a tőke- és kamattartozás mellett a casco díját is devizaalapon kellett megfizetniük a kamat részeként.

A fentiekre tekintettel az MNB arra kötelezte a bankot, hogy a devizában felszámított cascodíjra eső - a hitelintézeti törvény módosítását követően jogosulatlanul felszámított - árfolyam-különbözetet

valamennyi érintett fogyasztónak térítse vissza.

A tetejébe 4,5 millió forint összegű fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott.

A törvényi korlátozás célja éppen az, hogy a fogyasztókat ne sújtsa a díjak és költségek tekintetében a devizatartozással együtt járó kiszámíthatatlan árfolyamkockázat terhe. Az MNB az intézkedés során különös súllyal vette figyelembe, hogy mivel a bank a cascodíjakat devizában számította fel, egy fogyasztók vagyoni érdekeit védő alapvető szabályt sértett meg, továbbá hogy a jogsértés valamennyi integrált cascóval rendelkező, devizaalapú gépjármű hiteles ügyfelére kiterjedt.

A bank az árfolyam-különbözetet 2016. május 15-ig köteles a fogyasztók részére visszatéríteni.