Így juthat hitelhez egy induló vállalkozás

kézfogás kézrázás
Bizalom nélkül nincs üzlet
Vágólapra másolva!
Induló vállalkozások közül biztosan sokan szembesülnek azzal a problémával, amikor egy kis plusz forgótőkére lenne szükség, de a bankok nem adtak hitelt, mert mondjuk „még nincs meg a kellő működési múlt", vagy mert „még nincs a cégnek ingatlana". Nincs tehát még mire a hitelt felvenni.
Vágólapra másolva!

Van azonban olyan finanszírozás, amikor mindez nem számít, csak az, hogy milyenek a társaság vevői. Fókusz a vevőkön van, a hitelező őket vizsgálja. Ha jó minőségűek a vevők, a tőlük származó követelések 80-90 százalékát a teljesítésigazolás és számla kiállítását követően azonnal kézhez kaphatja a cég - hívja fel a figyelmet a Bankmonitor elemzése.

Faktorálás, azaz vevőalapú finanszírozás

Ez a finanszírozási forma alapvetően egy rövid távú vállalkozói hitel alternatívája, itt viszont nincs szükség ingatlanfedezetre, maga a vevőkövetelés szolgál biztosítékként. A finanszírozás mértéke nem a cég múltbéli pénzügyi számainak függvénye, hanem a vevő számláinak nagyságához igazított, így rugalmasan követi a cég tényleges finanszírozási igényeit. Mindez a bruttó számlaértékre vetített 1-3 százalékos költség mellett.

Hogyan működik a gyakorlatban?

  1. A pénzintézet (Faktortársaság) bevizsgálja azon vevőket, amelyektől származó bevételeket a társaság előfinanszíroztatni szeretné. Itt elég megadni a vevők beazonosításához szükséges adatokat (például a cégnevet, adószámot), illetve a benyújtani a meglévő adásvételi szerződést.
  2. A vizsgálat eredményeként a Faktortársaság minden vevőre külön limitet (leegyszerűsítve: hitelkeretet) állapít meg. Azaz megadja, hogy az adott vevőtől egyszerre maximum mekkora követelést hajlandó előfinanszírozni.
  3. A keretek sikeres felállítását követően már be is lehet nyújtani első kiállított számlánkat, amely bruttó (azaz áfát is tartalmazó) összegének 80 százalékát - de jobb vevők esetében akár 90 százalékát is – 1 napon belül megkapja a vállalkozó a számlájára. Vevőnket a faktorálás tényéről értesíteni kell, hiszen ezentúl a számla értékét a faktortársaság részére kell utalnia.
  4. A számla ellenértékének maradék 10-20 százalékát akkor kapja meg a cég, amikor a vevő fizetett. A faktortársaság ekkor vonja le saját díját, és a díjjal csökkentett összeget utalja át a cég számlájára.

Az alábbi kalkulátor segítségével minden vállalkozó végezhet egy gyors számítást a megcélozható hitelkeretet illetően:

Nézzünk egy példát

Ha egy cégnek van egy jó nevű, ismert vevője, akivel éves szinten bruttó 120 millió forint forgalmat bonyolít, havi 10 millió forintos átlagos számlanagyság mellett, 60 napos fizetési határidőkkel, a faktortársaság ezen paraméterek alapján 16 millió forintos limitet állapított meg erre a vevőre. Azaz az első kiszállítást követően kiállított 10 millió forintos számlából 8 millió forintot azonnal megkap a cég és még ennek kiegyenlítése előtt (hiszen 60 nap a fizetési határidő) le fogja szállítani a második bruttó 10 millió forintnyi árut, amely után ismét egy napon belül megkapja a 8 millió forintot. Így összesen már 16 millió forintot kap.

Mire a harmadik 10 millió forintos szállítást is teljesíti, az első számla ellenértékét a vevő átutalja (a finanszírozónak, aki a 8 millió forint előfinanszírozás és a kapcsolódó költségek levonása utáni pénzt továbbutalja a vállalkozásnak), a faktorálást igénybe vevő cég pedig a harmadik számla után ismét kap 8 millió forintot a finanszírozó pénzintézettől, azaz a teljes banki finanszírozás összege ismét 16 millió forint.

Bővíthető a jó vevők köre Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

A választott megoldással a cég 20 millió forint értékű átlagos kinnlevőségét 4 millió forintra szorította le, és 16 millió forintot felhasználhat. A valós likviditási előny azonban a jelzett 16 millió forintnál is nagyobb, hiszen – amennyiben havi áfabevalló a vállalkozás – mire a vevő az első utalást teljesíti, a cégnek már akár 4,25 millió forint áfafizetési kötelezettsége lesz ebből a kapcsolatból (természetesen ennek a szállításnak is lehet költségoldali áfatartalma, amely a jelzett összeget csökkentheti).

Melyik cégeknél működhet jól a faktorálás?

Olyan termelő vagy szolgáltató cégeknél, ahol

  • a vevőkör stabil (rendszeres megrendelőkkel rendelkezik),
  • vevőnként legalább 20-25 millió forint éves forgalmat bonyolítanak (lehet akár egy vevő is),
  • nincs lejárt vevőkövetelés.

Milyen előnyökkel járhat a faktorálás?

Értékes információ lehet vevők bevizsgálásánál, ha kiderül valamelyik vevőről, hogy komolyabb pénzügyi problémákkal küzd. Ez jelzés lehet arra, hogy akár fizetésképtelenné is válhat, érdemes átgondolni, hogy fenn akarja-e tartani vele továbbra is a szállítói kapcsolatot a vállalkozás.

A jó vevők körét viszont ki lehet bővíteni, fel lehet pörgetni ezzel a körrel a gazdasági kapcsolatokat, hiszen lehetőség van számukra hosszabb fizetési határidőt biztosítani (egy kis felár ellenében természetesen). Gyorsabban és nagyobb volumenben lesz képes a cég ezt a kört kiszolgálni, nem lesz probléma, hogy miből vásárolja meg a teljesítéshez szükséges alapanyagokat.