Vágólapra másolva!
Az év második hónapjában 50,0 pont fölé került a foglalkoztatottságindex értéke, és csak négy hónapban nem volt növekedés az elmúlt évben. A hosszú távú februári átlag 52,2, az elmúlt három évben pedig 53,5 volt. Mindkettőt meghaladta a 2016-os érték.
Vágólapra másolva!

A logisztikai szakemberek beszámoltak arról, hogy csak egy hónapig stagnált az index, de idén folyamatos a növekedés. A 2016. február havi index 1,7 százalékponttal magasabb a januári (53,1) értéknél. Február összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,1; a februároké 52,2). Az elmúlt három évben azonban ezt is meghaladta 53,5 pontjával. Az idei érték a hetedik legmagasabb februári érték 1995 óta.

A termelési mennyiség indexe

nőtt januári értékéhez képest, majd egy havi szűkülés után második hónapja tart az emelkedés. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 20 évben csak hatszor volt ennél magasabb a februári index.

Több az új rendelés is,

a mostani az ötödik legmagasabb februári érték 1995 óta. A szállítás átfutási idő hosszabb lett januárhoz képest, kicsit erősödött az üteme. A korábbi februári értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, amire korábban nem volt példa. Utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50,0 pont felett az index értéke.

2016 február Forrás: Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

A vásárolt készletek

egy hónap szűkülés után második hónapja bővülnek. Az idei februári érték az elmúlt húsz év értékei alapján éppen átlag feletti, és a tizenkettedik legnagyobb februári. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban és 2014-ben kilencre emelkedett, 2015-ben hétre csökkent.

A foglalkoztatottsági index

2013-ban csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan esett, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától azonban csak az azévi májusi, illetve a 2015. áprilisi, szeptemberi és novemberi érték jelzett enyhe csökkenést. Az e havi érték ismét növekedésre utal. Értéke magasabb lett januárhoz képest, és a legmagasabb februári 1995 óta.

A beszerzési mennyiség

indexe nőtt januári értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a harmadik legmagasabb februári adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig csökkent, mielőtt megszakadt a sorozat, de második hónapja tart a bővülés.

A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, de további árcsökkenést jelez a logisztikusok szerint. Ezzel a beszerzési árak négy hónap növekedés után hetedik hónapja lesznek alacsonyabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legkisebb februári.

A késztermékkészletek szintje

februárban alacsonyabb lett. A korábbi februári értékeket nézve az idei a tizenegyedik legkisebb 1995 óta. 2014-ben az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedtek, majd három hónapig zsinórban csökkent a szintjük, egészen júliusig, hogy decemberben ismét csökkenést jelezzen. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index.

A külpiaci mutatók

közül az importindex értéke nőtt januárhoz képest, és egy havi szűkülés után másodszor jelzi az import mennyiségének növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest, és jócskán 50,0 pont fölött maradt. Az elmúlt egy évben 2014 decembere és 2015 július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már hét hónapja tart.

Ebben a hónapban a cukor és a papír ára emelkedett számottevően, hiány pedig a megfelelő minőségű fűrészporban és tölgyből készült fűrészáru területén mutatkozott. Jelentősebb árcsökkenésről alumínium, bőrök, dió, foszfát alapanyagok, fólia, kálisó, lágyítók és mogyoró esetében számoltak be a szakemberek.