A piacok Mario Draghi beszédére várnak

The European Central Bank's new chief Ma HORIZONTAL The European Central Bank's new chief Mario Draghi gestures during his first press conference at the ECB in Frankfurt/M., western Germany, on November 3, 2011. The European Central Bank's decision to cut
The European Central Bank's new chief Mario Draghi gestures during his first press conference at the ECB in Frankfurt/M., western Germany, on November 3, 2011. The European Central Bank's decision to cut its key interest rates in a surprise move was "unanimous", the 64-year-old Italian said. Draghi's first few days as ECB president have certainly been a baptism of fire. The 17-nation eurozone is back in deep crisis following the shock call by Greece for a national referendum on a debt rescue reached with huge difficulty only last week. Draghi took over at the helm of the ECB from Jean-Claude Trichet. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND (Photo credit should read DANIEL ROLAND/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Gyenge gazdasági adatok érkeztek Ázsiából, az ázsiai tőzsdék megfontoltan nyitottak. Az olaj ára enyhe emelkedés után újra zuhanni kezdett. Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke értékeli a gazdasági folyamatokat. Ez történt a világban, amíg aludt, és ez vár ránk ma.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai tőzsdék megfontoltan, de enyhe emelkedéssel nyitottak február 1-jén, hétfőn. A pozitív hangulatot az előző heti japán alapkamat-csökkentés indokolta, az óvatosságot a rossz kínai adatok és az olajár csökkenése.

Az ázsiai Dow index nyitás után elég nagyot esett, aztán emelkedni kezdett, magyar idő szerint reggel fél 7-kor emelkedőben volt, 2535 ponton állt. A Nikkei 225 index enyhe emelkedés után 17 846 ponton állt. A kínai Shanghai kompozit index enyhe eséssel kezdte a napot, 2700 ponton nyitott, aztán 2685 pontig csökkent.

Gyenge számok

Ázsiában nyilvánosságra hozták a kínai termelői és szolgáltatói beszerzésimenedzser-indexeket (BMI). Előbbi értéke 49,4 pont lett (legutóbb 49,6 pont volt), utóbbié 53,5 (53,6 pont volt legutóbb).

Japánban nyilvánosságra hozták a Nikkei termelői BMI adatot, 52,3 pont lett, legutóbb 52,6 pont volt. A japán autóipari szövetség közölte, mennyivel nőttek a gépjárműeladások: 0,2 százalékkal. Legutóbb a növekedés 3,1 százalékos volt.

A gyenge ázsiai adatok mellett az is hatással volt az olaj árára, hogy egyelőre nem látszik, a világ nagy olajexportőrei meg tudnak-e egyezni a kitermelés csökkentéséről.

Hétfőn a nyersolaj ára ismét esni kezdett,

34,18 dolláros hordónkénti árról 33 dollár alá zuhant.

A befektetők Draghira figyelnek

Hétfőn Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke értékelni fogja, hogyan látja az EKB az európai gazdasági folyamatokat és az euró árfolyamát. A piacok és a befektetők viselkedésére az EKB-elnök nyilatkozatai általában komoly hatással vannak.

Mario Draghi elmondja, az EKB hogyan látja az európai gazdasági folyamatokat Forrás: AFP/Daniel Roland

A Markit gazdaságelemző cég

több fontos adatot fog nyilvánosságra hozni az unió gazdaságáról.

Megjelenteti az eurózóna feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexét, vagyis annak mutatószámát, hogy a szektor vállalatainak vezetői jónak vagy rossznak érzékelik-e a szektoruk gazdasági folyamatait. Az előző adat 53,2 pont volt, az elemzők most 53 pontra számítanak (50 fölötti az érték esetén a bővülést vár a többség).

A Markit nyilvánosságra hozza az Egyesült Királyság termelői BMI-jét. Az előző adat 52,7 pont volt, az elemzők most ugyanekkora értékre számítanak.

A Markit az Egyesült Államok termelői szektorának BMI-jét is megjelenteti. Az előző adat 51,2 pont volt, az elemzők 51,1 pontra számítanak.

Magyarországon nem várható fontosabb adatközlés.

Negatív kamat Japánban

A részvénypiacoknak jó napjuk volt pénteken, elsősorban azért, mert a japán központi bank a negatív tartományba vágta a nála elhelyezett betétekre vonatkozó kamatot, hogy így ösztönözze a bankokat hitelezésre (a mínusz 0,1 százalékos kamat miatt a hitelintézeteknek nem éri meg a központi bankban tartaniuk a pénzüket, hisz nekik kell fizetniük azért, hogy a Bank of Japannál tartják a pénzüket).

Az elemzők arra számítanak, hogy a japán lépés fényében az amerikai központi bank, a Fed mégsem fogja fokozatosan felemelni az alapkamatot.

Ráadásul a nyersolaj ára, ami az utóbbi időben nagy hatással volt a piacokra, valamelyest emelkedett és stabilizálódott. Szerdán már 30 dollár fölé emelkedett, pénteken már a 33 dolláros sávban ingadozott, egyszer 34,4 dollárnál is járt.

Erős péntek volt

Az amerikai Dow Jones részvényindex 2,47 százalékos emelkedés után 16 466 ponton zárt pénteken. A Nasdaq 2,38 százalékot erősödött, 4 618 ponton zárt. Az S&P 500 index 2,46 százalékot erősödött, 1 940 ponton zárt.

Az európai tőzsdék az amerikai indexekhez hasonló emelkedésekkel zártak pénteken:

  • FTSE 100: 6 084 pont, +2,57 százalék,
  • DAX: 9 798 pont, +1,64 százalék,
  • CAC 40: 4 417 pont, +2,19 százalék,
  • FTSE MIB: 18 657 pont, +2,57 százalék,
  • IBEX 35: 8 816 pont, +2,62 százalék.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX kiegyensúlyozottan mozgott pénteken. 23 997 ponton zárt, 0,92 százalékos emelkedés után.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.