Tíz munkavállalóból hatan spórolnak ma Magyarországon

nyugdíj nyugdíjas bank levont díjak visszautalás
A drágulás hatása átmeneti lehet.
Vágólapra másolva!
A magyar munkavállalók 60 százaléka spórol többek között a nyugdíjas évekre is, ugyanakkor az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkezők aránya csak 22 százalékos, derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége januári kutatásából.
Vágólapra másolva!

A munkával rendelkező magyarok 60 százaléka takarékoskodik valamilyen módon, kifejezetten

nyugdíjcélú megtakarítása csak a megkérdezettek 33 százalékának van,

és 22 százalékos az önkéntes nyugdíjpénztári számlával rendelkezők aránya, közölte a szövetség.

Nem a nyugdíjas évek áll az első helyen

Általánosságban a megtakarítási célok között az idős korra való spórolás nem feltétlenül prioritás, a munkavállalók többsége fontosabbnak tartja a lakhatást, egészségügyi vagy tanulmányi kiadásokra történő megtakarítást.

„Az, hogy tízből hatan takarékoskodnak, de kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítással csak egyharmaduk rendelkezik, egyértelműen jelzi, hogy

– értékelte az eredményt Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke.

A szja-csökkentés hatása

A Pénztárszövetség friss kutatásából az is egyértelműen kiderült, hogy a pénztári megtakarítások bővítésében a személyi jövedelemadó kulcsának 15 százalékra történő csökkenése is komoly szerepet kaphat.

Csak minden ötödik munkavállalónak van önkéntes nyugdíjpénztári számlája Forrás: MTI/Varga György

„Az adókulcs mérsékléséből adódó bérnövekménnyel kapcsolatban minden második válaszadó elképzelhetőnek tartja, hogy nyugdíjcélra fordítsa azt. Körükben 19 százalékos azoknak az aránya, aki az szja-csökkentésből származó többletet biztosan a nyugdíjpénztári számlájára utalnák” – mondta Kravalik Gábor.

A munkáltató nélkül nehéz

A felmérés szerint a válaszadók 32 százaléka lépne be önkéntes nyugdíjpénztárba vagy növelné a pénztári befizetéseit, ha kapna munkáltatói hozzájárulást. 27 százalékos azoknak az aránya, akik jelenleg nem rendelkeznek önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, de,

ha a munkaadója adna támogatást, akkor belépnének.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagoknak pedig 53 százaléka többet fizetne a munkáltatói hozzájárulás eredményeként.

„Fontos eredménye a felmérésnek, hogy a válaszadók megtakarítási hajlandósága magasabb lenne, ha béremelésből növelhetnék a munkavállalók a nyugdíjcélú megtakarításaikat” – mondta Kravalik Gábor. A kutatás eredményei a szövetség szerint egyértelműen azt mutatják, hogy a munkaadók szerepe fontos a kiszámítható jövő tervezésben, a felelős munkáltató figyelemmel van a munkavállalója jövőbeni helyzetére.