Változhat a családi pótlék összege

anya és gyerek
Vágólapra másolva!
A magyar kormány figyelemmel kíséri a Lengyelországban bevezetett "500 plusz" családtámogatási programot, amelynek keretében gyermekenként havi 500 zlotys (körülbelül 35 500 forintos) támogatást kapnak a családok. Magyarországon több éve nem emelték a családi pótlékot, amelynek alapösszege jelenleg 12 200 forint. 
Vágólapra másolva!

Az állam havonta hozzájárul a gyermek nevelésével, iskoláztatásával kapcsolatos költségekhez, nevelési ellátás vagy iskoláztatási támogatás formájában, ezt nevezik családi pótléknak. Tavaly volt 25 éve, hogy döntött az Országgyűlés arról, a családi pótlék Magyarországon alanyi jogon jár minden gyerekesnek.

1990-ben a családi pótlék összege egy gyermek után havonta 1770 forint, két gyermek után gyermekenként 2070 forint volt. Három és minden további gyermek után gyermekenként 2200 forint családi pótlék járt havonta.

A családi pótlék gyerekenkénti összege jelenleg Forrás: Origo

Ma egy gyerek után 12 200 forintot utalnak, a legtöbbet a tartósan beteg gyereket egyedül nevelő szülők kapják, nekik havonta 25 900 forintot utal az államkincstár.

mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára éppen egy hete a lengyelországi Krynicában, ahol a 26. gazdasági fórum keretében részt vett a családpolitikával foglalkozó panelbeszélgetésen.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Mint mondta, a lengyel és a magyar családpolitika egymás tapasztalataiból merít. A lengyel kormány például a magyar otthonteremtési program, a családi típusú adózás rendszere vagy a bölcsődei rendszer iránt érdeklődik, a magyar kormány viszont "kíváncsian figyeli" a Lengyelországban tavasszal bevezetett 500 plusz programot. A program keretében minden második és további gyerek után havi 500 zloty (mintegy 36 ezer forint) támogatást fizetnek.

A lengyelek ezzel nyerték meg a választásokat

Az 500 zloty a család jövedelmétől függetlenül jár a második és harmadik, vagy még több gyerek után is. Az első gyerek után akkor jár, ha a család jövedelme egy főre számítva nem haladja meg a 800 zlotyt, vagy egy főre nem több mint 1200 zloty, ha bármelyik gyerek rokkant.

A 500 zloty támogatás egy háromgyerekes család esetében 1500 zlotyt jelent havonta – ami 112 500 forintnak felel meg. Ez a magyarnál magasabb jövedelmű Lengyelországban is bőkezű támogatásnak számít, hiszen a bruttó átlagfizetés egyharmadára rúg – írja a Napi.hu.

2008-ban emelték utoljára a családi pótlékot Forrás: Origo

Az Emmi egy esetleges magyarországi családipótlék-emeléssel kapcsolatos kérdésre azt közölte, a

tárca mindenkor figyelemmel kíséri más országok családpolitikai intézkedéseit, gyakorlatait.

Novák Katalin kiemelte: Magyarország nemzetközi összehasonlításban is sokat fordít családpolitikára, a GDP-arányos költségvetési kiadások jelenleg 4 százalékot érnek el, miközben európai uniós átlagban ez 2,5 százalék alatt van.