Bíróság elé állítják az IMF-vezért

Christine Lagarde IMF Nemzetközi Valutaalap
IMF Managing Director Christine Lagarde speaks about the world financial situation and the upcoming 2015 IMF / World Bank Annual Meetings during a Council of the Americas event in Washington, DC, September 30, 2015. AFP PHOTO / SAUL LOEB
Vágólapra másolva!
Azzal vádolják, hogy 2007-ben Nicolas Sárközy pénzügyminisztereként közbeavatkozott Bernard Tapie üzletember és a korábban francia állami tulajdonban álló Credit Lyonnais bank közötti vitában, amelynek rendezését választott bíróságra bízták.
Vágólapra másolva!

A bírósági eljárás egy 1993-as, az Adidas részvényeivel összefüggő eladással kapcsolatban 285 millió euró kártérítést ítélt meg Tapie-nak, amelyet a banknak kellett volna fizetnie. Később azonban fordult a kocka és a fellebbezések után a bíróság úgy döntött, hogy 404 millió euró kártérítést Tapie-nak kell megfizetnie a bank felé.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója Forrás: AFP/Saul Loeb

A vád szerint

Lagarde-nak le kellett volna állítania az eljárást, és megakadályoznia, hogy az államot kár érje.

Ügyvédei szerint a valutalap vezetője minden törvényt betartott, az állam érdekeit tartotta szem előtt és nincs olyan vád, amelyben bűnösnek találhatnák.

Az IMF vezérigazgatója 2011 óta áll a szervezet élén, mandátumát nemrég hosszabbították meg. A valutaalap vezetősége bizalmáról és támogatásáról biztosította Lagarde-ot. A gondatlanságból elkövetett bűncselekményért a legrosszabb esetben

egy év börtönbüntetésre és 15 ezer eurós bírság

megfizetésére ítélhetik.