Őrült verseny folyik az eladókért

eladó bolti eladó bolt
Budapest, 2014. május 14. Hentesárut árusító stand a tanyasi termékeket árusító Hold utcai piacon, amelyet 2014. május 14-én avattak fel Budapesten. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Felkavarta az állóvizet a napokban a Lidlnél elérhető fizetésekről szóló híradások. Egy friss összeállítás rámutat azonban arra, hogy a kiskereskedelemben általában megfigyelhető egy erőteljes béremelkedés, ettől azonban a szektorban dolgozók száma nem nőtt. Úgy tűnik a hazánkban jelenlévő multik többsége emelt, az viszont már igencsak kérdéses, hogy ebben a bérversenyben a kisboltok talpon tudnak-e maradni.
Vágólapra másolva!

Már

nem csak a vásárlókért, hanem az eladókért is őrült verseny folyik a boltokban,

áruházakban – áll a blokkk.com bejegyzésében. A fizikai munkát végzők havi bruttó átlagkeresete a KSH legutóbbi adatai szerint 159 ezer forint volt júniusban a kiskereskedelem egészében, az élelmiszerbolti eladóké pedig 141 ezer forint. Ez 10 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. A létszám azonban nem nő, 2016. első félévében semmit sem változott, így hiába az eddigi emelés, csak egymástól tudják elszipkázni az eladókat a boltosok – állapítja meg az összeállítás.

Komoly nehézségeket okozhat a kisebb boltoknak, hogy lépést tartsanak a multik diktálta bérverseny Forrás: MTI/Marjai János

A nagy élelmiszerláncok közül az Aldi, a Lidl és a Tesco a honlapján elárulja, mennyi bért is kínál. Az Auchan és a Penny ugyanakkor titkolja, milyen bért is hajlandó fizetni a jelentkező álláskeresőknek, de a szakoldal cikke szerint vélhetően lépnek, az éves mérlegbeszámolók bérköltség és létszámadatai ugyanis erre utalnak.

A diszkontok fizetnek a legjobban

A legkülönbözőbb elemzések egységesek abban, hogy a legtöbb bért a diszkont áruházak fizetik az élelmiszer kiskereskedelemben. A blokkk.com összeállítása szerint

az élelmiszer eladók bérrangsorát az Aldi vezeti,

nem is kis előnnyel a Lidl előtt, honlapjuk tanúsága szerint. Az Aldinál 2015-ben 304 ezer forint volt, a Lidlnél pedig 268 ezer forint. Boltvezetőben viszont a Lidl az erősebb. De hiába a nagy emelés, mindhárom nagy diszkontlánc százával keresi a bolti dolgozókat, tehát

az eladók 300 ezer forint körüli jövedelme sem oldja meg egyik pillanatról a másikra a munkaerőhiányt,

pedig a kereseti lehetőség kétszerese az átlagosnak.

A legjobb eladói fizetések

Az összeállítás az egyes munkaköröket illetően toplistát is közölt. Eszerint az Aldi eladói havi 296 300 forintot keresnek. Az eladó pozícióban elérhető, pótlékokkal (kivéve a vasárnapi pótlékot) növelt legmagasabb havi bruttó fizetés 222.225 forint (heti 30 órában), ez 8 órára vetítve 296.300 forint. Az Aldi eladója pénztárosi, árufeltöltő és takarító munkát egyaránt végez.

Az Aldi eladói keresnek a legtöbbet. Forrás: MTI/Oláh Tibor

E kategóriában a második legjobban fizető hely a Lidl, ahol a bolti dolgozó 227 857 forintot vihet haza a hónap végén. Az összeállítás szerint a Lidl bolti dolgozója megfelel az Aldi eladó munkatársi besorolásának (munkája a pénztármunka, árukészlet feltöltés, áru rendezés, üzlet takarítás, hasonlóan, mint az Aldiban az eladó esetében). A munkakörben jelenleg elérhető legmagasabb bruttó járandóság 170 893 forint, de csak 6 órás munkavégzéssel. Ez 8 órás munkavégzésre vetítve 227 857 forint.

Van, ahol nem jut ennyi

A bolti dolgozók (pénztáros, eladó, árufeltöltő) kezdő alapbére a Tesconál az első félévben 133 ezer forint. Ez a fizetés fél év után ugrik, az áruházlánc honlapja szerint a hetedik hónapban 188 377 forint havi bruttó kereset érhető el, amiben az alapbér 143 700 forint, ezt fejelik meg pótlékokkal és területi bérkiegészítéssel. A ráadás 12 ezer forint cafetéria és 10 százalék dolgozói vásárlási kedvezmény, havi húszezer forintban behatárolva. A Tesco dolgozók vásárlási kedvezménye is pénz, ráadásul semmit sem adózik, de persze a nyugdíjba sem számít bele.

A hirdetésekben állást kínáló

kisebb boltosok is kapaszkodnak felfelé a bérekben

az összeállítás szerint, már akinek futja arra, bár a túlnyomó többség nem igazán ad információt erről a kérdésről. A fővárosi élelmiszerboltok közül néhány 165-170 ezer forintot is ajánl, egy reálos bolt 140 ezer forintban jelölte meg a bért, de akad, aki árufeltöltőnek 120 ezer forintot kínál. Az átlag alatti béreknek szinte semmi a nyoma az álláshirdetésekben. Az állást hirdetők zöme telefonon nem is hajlandó a bérről információt adni. Egy biztos, a kisboltosok java ide tartozik és küszködik, hiszen nem tud több bért fizetni – állapítja meg az összeállítás. Hozzátéve: az onlinen kassza ráadásul nagyobb számviteli fegyelmet követel a munkaerő gazdálkodás frontján is.

Mindezek alapján az összefoglaló megállapítja: egyértelmű, hogy

az elmúlt néhány évben a nagy élelmiszerláncok mindenben elhúztak:

nőtt a forgalmuk, (a Tescot kivéve) bővült a hálózatuk, ráadásul a magasabb bérekkel is tetemes előnyt kovácsolnak maguknak, aminek böjtje is lesz a kisebb versenytársaknál: aki lemarad, az könnyen lehúzhatja a redőnyt végleg.