Elkötelezettek, de egyre gyengébbek a jegybankok

jegybank FED USA amerika
Vágólapra másolva!
A jegybankárok nem adják föl a harcot az alacsony infláció ellen, noha igen óvatosak azzal kapcsolatban, hogy új eszközöket vessenek be a nem konvencionális monetáris politikai eszköztárból.
Vágólapra másolva!

Ahogy a jegybankárok kénytelenek szembenézni az extrém alacsony kamatkörnyezet melletti kiábrándító gazdasági növekedéssel, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke és társai Jackson Hole-ban dugták össze fejüket a jövővel kapcsolatban a hétvégén. A találkozó egyik legfőbb eredménye az volt, hogy

a jegybankárok megerősítették hitüket a monetáris politika erejében,

amely segíthet megállítani a defláció felé csúszó gazdaságokat.

A Fed vezetője, Janet Yellen beszédében hangsúlyozta, a további lehetséges monetáris eszközök vizsgálat tárgyát képezik, de nem fontolgatják aktívan ilyenek bevezetését.

Európa és Japán döntéshozói megerősítették Yellen óvatosságát,

miközben jelezték, készek további élénkítésekre, amennyiben a fiskális politika képtelen hatékonyan erősíteni a növekedést és az inflációt – írja a Bloomberg.

Reformok nélkül nem megy

Mindemellett Yellen és másik három Fed hivatalnok egyöntetűen a strukturális reformokat sürgette, valamint hangsúlyozták a fiskális politika szerepének fontosságát. A San Franciscói Fed vezetője ezzel párhuzamosan azt javasolta, olyan lehetőségeket is érdemes lenne megfontolni, mint a magasabb inflációs cél vagy a nominális GDP cél. Az amerikai jegybankárok azonban erősen aláhúzták, hogy

a központi bankok kezdenek kifogyni a lőszerből,

tehát a fiskális oldalnak már igencsak ideje volna közbelépnie.

Mindazonáltal Haruhiko Kuroda, a japán jegybank kormányzója, illetve Benoit Coeure, az Európai Központi Bank igazgatótanácsának tagja egyaránt elutasították a magasabb inflációs célt. Eközben mindketten jelezték, van még terük a további lazításoknak, amennyiben azok szükségesnek bizonyulnak.

Fogynak a lehetőségek a jegybankoknál Forrás: AFP/Chip Somodevilla

Miközben pedig a Fednél

egyre jobban sürgetik a fiskális politika aktivitását,

előrejelzésük szerint a hosszú távú kamatszint 3 százalék körül alakul majd, szemben a 7 százalékot meghaladó 1965 és 2000 közötti átlaggal.

Veszélyes ciklus

A közgazdászok ezzel párhuzamosan szintén arra figyelmeztettek, hogy a monetáris politikák kezdenek kockázatos vizekre evezni. A jelenlegi konjunktúraciklus különösen veszélyes – hangsúlyozta Ethan Harris, a Bank of America vezető kutatója. Jelezte, a gazdaságok a ciklus kései szakaszában állnak, miközben a központi bankok a nulla közeli szinteken

kezdik elveszíteni a háborút az inflációs várakozásokkal szemben.

Ahelyett hogy radikális változtatásokon kellene gondolkodni, Harris szerint a Fednek egyszerűen annyit kellene tennie, hogy jelzi, szándékában áll időszakosan túllőni némileg a 2 százalékos inflációs célon, hogy amennyire lehet, feltornássza az árakat, mielőtt a következő sokk beüt.