Már a Wall Streeten is szakadnak a bónuszok

tőzsde, kereskedés, részvény, kereskedő, New York, Dow Jones
A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén.
Vágólapra másolva!
A Wall Streeten dolgozó kereskedők és üzletkötők bónuszai a várakozások szerint jelentősen csökkennek ebben az évben, mindazonáltal messze nem kell még siratni a bankárokat. A juttatások ugyanis várhatóan nem szakadnak olyan mértékben, mint azt sokan hónapokkal ezelőtt gondolták.
Vágólapra másolva!

A fix hozamú eszközök értékesítése és a kereskedés után járó ösztönző bónuszok 10-15 százalékkal csökkenhetnek ebben az évben – idézi a Bloomberg a Johnson Associates jelentését. Ez viszont jó hír ahhoz képest, hogy a Johnson májusban még azzal számolt, 15-20 százalékos lesz a zsugorodás.
Ezzel együtt

a vállalati üzletekben közreműködő bankárok bónuszai 5-15 százalékkal eshetnek,

ami szintén jobb a májusban jósolt 10-15 százaléknál.

Veszélyes terepen

A korábbinál optimistább véleményt az indokolja, hogy például a britek EU-tagságról szóló népszavazása talán

mégsem veti vissza oly mértékben a bevételeket, mint amennyire azt korábban sokan vélték.

A dolgok némileg stabilizálódtak – mondta Alan Johnson, a cég társalapítója és ügyvezető igazgatója.

Már a bankárok bónuszai sincsenek biztonságban Forrás: AFP/Adek Berry

Miközben a bónuszokkal kapcsolatos javuló előrejelzések kétségkívül jó hírt jelentenek a pénzügyi szektorban dolgozóknak,

az iparág alkalmazottjai így is kemény időszak elé néznek,

ahogy a cégvezetők az év végén meghozzák a személyzeti és a kompenzációkat érintő döntéseket. A bankvezérek már korábban jelezték, hogy nagyobb hangsúlyt helyeznek a költségcsökkentésekre, hogy rendbe rakják a bevételi számaikat, az eszközkezelőknek pedig egyre nehezebb dolguk van az ügyfelekkel szemben a gyenge hozamok miatt. Ezek pedig egyaránt felpörgethetik az elbocsátásokat.

Fokozódó nyomás

Szintén nem ítélhető túlzottan pozitív fejleménynek, hogy a három legnagyobb amerikai befektetési bank, a Goldman Sachs, a JPMorgan és a Morgan Stanley,

legalább négy éve nem látott mértékben vágták vissza az első féléves kompenzációkat.

A Goldman például átlagosan 29 százalékkal, 168 650 dollárra csökkentette az egy alkalmazottra lebontott első féléves összeget.

Mindemellett a Johnson Associates arra is figyelmeztetett, hogy a brexit hatásai még mindig elég bizonytalanok, és valószínűleg a költségek feltornászása mellett összenyomják majd a bevételeket, különösen az Egyesült Királyságban és Európában. Éppen ezért a vállalatoknak el kell kezdeniük átgondolni, mindez hogyan hat majd munkaerejükre – teszik hozzá.