Bővülés és béremelés: most csak az iparban

ipar
Lesz kapacitás
Vágólapra másolva!
Jó dolga van most annak, aki ipari cégnél dolgozik. Az ilyen vállalatok negyede úgy tervezi, új munkaerőt vesz fel még az idén. A kereskedelemben, a mezőgazdaságban vagy a szolgáltatásokban ez az arány csak 16-17 százalék. Ráadásul minden második ipari vállalatnál valószínű a fizetésemelés is – derül ki a K&H kkv bizalmi index adataiból.
Vágólapra másolva!

Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője elmondta, kevesebb cég gondolkozik munkaerő-feltévtelben, mint az év elején (24 százalékról 18-ra csökkent a számuk). Ágazatokra lebontva találunk különbségeket: az ipari cégek negyede keres új munkaerőt, a szolgáltató, kereskedelmi és mezőgazdasági szektorban ez az arány 16-17százalék körül mozog.

Lesz kapacitás Forrás: MTI/Balázs Attila

A fizetésemelést tervezők aránya 37 százalék, ahogy az év elején, a bérnövekedés átlaga 3,7 százalék. Itt is jobb az ipari vállalatok helyzete, a szektorban közel minden második cég készül béremelésre.

„A KSH legfrissebb adata szerint összességében jól megy az iparnak. Májusban az ipari termelés volumene 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg 2016 első öt hónapjában összesen 3,0 százalékkal bővült a termelés az előző év azonos időszakához képest. Feltehetően ez áll az ipari vállalkozások fokozott munkaerőigényének, illetve fizetésemelési szándékának hátterében” – tette hozzá Kovács Viktor Zoltán.