Ez fogja kicsinálni a magyar nyugdíjrendszert is

rudi westerdorp brain bar
Vágólapra másolva!
Egyre tovább élünk, az 1850-es élettartamhoz képest minden héten nyerünk egy hétvégényi életet. Vagyis ha már ezen a napon túlevickélünk valahogy, arra számíthatunk, hogy 6 órával tovább sétálhatunk ezen a Földön. De mihez kezdünk ezzel a sok ölünkbe hullott idővel? És persze ki tart el minket akkor?
Vágólapra másolva!

Rudi Westerdorp az öregedést kutatja, egy könyvet is írt Öregség öregedés nélkül - Hosszú élet és vitalitás címmel, vagyis arról, hogy lehet normális életet élni idősen is. Én már harmincnál rettegek, hogy kinéznek a kedvenc báromból a húszévesek, és nem marad más, mint hogy rázzam a csípőm a "Nem csak a …" ritmusára. Úgyhogy reméltem, Westerdorp Brain Bar-os előadása megnyugtat majd, hogy tényleg van remény a fiatalos elmúlásra. Ahogy David Bowie is tette, aki hat héttel a halála előtt még fitten és mosolyogva sétált a vörös szőnyegen.

Az öregedés nem egyenlő a betegségekkel

Rudi Westerdorp az időskori orvoslás professzora, több évtizede kutatja a fiatalság titkát. Láthatólag a csokornyakkendőben meg is találta azt. Szerinte természetes folyamat, hogy egyre tovább élünk, sokan egyre egészségesebben is. Persze ehhez nem szabad dohányozni, rendszeresen kell mozogni, meg a többi, de Ruditól ezeknél a jó tanácsoknál sokkal többet várunk.

Szerinte az öregedés nem egyenlő a betegségekkel. Szerinte

az időskor egyáltalán nem probléma, csak a társadalom teszi azzá.

Manapság 75 éves kora körül érzi magát valaki öregnek és betegesnek. Az előtt is gyakran hanyatlik a fizikai állapot, de erről legtöbbször nem a korosodás tehet, hanem a sokévnyi dohányzás, elhízás, egészségtelen életmód. Rudi maga 100 évesen szexelni szeretne még, amire szerinte minden esélye meg is van.

Minden héten egy plusz hétvége

És egyre többen fognak egyre tovább élni, remélhetőleg egyre aktívabban. Rudi Westerdorp előadását azzal kezdte, hogy Angliában 1850-ben csak 40 évig élhettek átlagosan az emberek. Azóta rakétasebességgel nő a várható élettartam.

Ma minden egyes héttel nyerünk egy plusz hétvégét.

Ezek a hétvégék hosszú éveket jelentenek majd az életünk végén. Ezzel a tengernyi idővel pedig kezdeni is kell valamit. Jó lenne, ha a plusz években nem egy sarokban vegetálnának a nyugdíjasok.

Az időskort csak a társadalom teszi problémává Forrás: Origo

Vagyis miért lennének 64 év felett nyugdíjasok, ha egyszer egyre aktívabb életet lehet élni időskorban is? Ezt már csak én kérdezem magamtól, és búcsút is intettem a nyugdíjas csekkjeimnek, amiket ennyi idős embernek úgyse tudna fizetni az állam.

Ezért nem kell gyerek

De még addig sok van hátra nekem is Rudi Westerdorp szerint. Szerinte adatok bizonyítják, hogy a korral egyre elégedettebbek az életükkel az emberek.

Csak egy megtorpanás van az ábrán, ami az elégedettséget ábrázolja, mégpedig a pont, ahol gyereket vállalnak az emberek.

De nem kell aggódni, amint kirepülnek a gyerekek, rohamosan javulni kezd az emberek kedélye. És ez így megy a halálukig.