Ingatlanokat vesznek a Nemzeti Bank alapítványai

a Pallas Athéné Alapítványok sajtóreggelijére. 
Fekete Zoltán, vezérigazgató, Optima Befektetési Zrt.
a Pallas Athéné Alapítványok sajtóreggelijére. Fekete Zoltán, vezérigazgató, Optima Befektetési Zrt. 2016.06.16.
Vágólapra másolva!
Alacsony kockázatot és biztonságosan magas hozamot remél a Pallas Athéné Alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. az ingatlanbefektetésektől. Az Európai Központi Bank észrevételei nyomán államkötvény portfóliójuk egy részét csoportosítják át az alapítványok az ingatlanokkal.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank a magyar jegybank esetében vizsgálja a tiltott monetáris finanszírozás lehetőségét. Az ingatlanbefektetéstől stabil, vagy emelkedő hozamot várnak, tehát röviden az alapítványi vagyon összetételét változtatják meg annak növelése érdekében - ezt mondta Fekete Zoltán, az Optima Befektetési Zrt. vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Három budapesti ingatlant vásárolnak összesen nagyjából 54 millió euróért.

Két épület a Millenáris Parkon belül van, a Millenáris Classic (25,13 millió euró) és az Avantgarde (6,67 millió euró), a harmadik ingatlan pedig a Széll Kálmán téri Buda Palota, az egykori Posta Palota. A Buda Palotát 22,3 millió euróért veszik meg, és rövid fejlesztési időszak után tervezik megnyitni modern irodaházként.

A két Millenárison lévő irodaház műemléki környezetben van, és Fekete Zoltán szerint ezek biztonságosan magas hozamot termelő irodaházak lesznek. Megvásárlásukkal és hasznosításukkal az alapítványok a nemzeti vagyont is gyarapíthatják.

Fekete Zoltán a csütörtöki sajtótájékoztatón számolt be a Pallasz Athéné Alapítványok vagyonának alakulásáról Fotó: M.Schmidt János – Origo

A Buda Palota 22,3 milliós vételára mellett az Optima Befektetési Zrt. még egy nagyjából 25 milliárd forintos felújítási költséggel számol.

A három budapesti ingatlan mellett az alapítványok megvásárolnak egy eddig az ITSH (IT Service Hungary) által bérelt, a Debreceni Innovációs Tudásparkban lévő irodaházat is.

Az épületet 20,4 millió euróért veszik meg a HUN-Office Kft.-től. A szerződéseket megkötötték, a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása után a közeljövőben történnek meg a tényleges vásárlások.

Az ingatlanvásárlások után az alapítványok vagyonának összetétele a következőképpen alakul:

  • 174,5 milliárd forint államkötvény
  • 49,67 milliárd forint ingatlan
  • 27,7 milliárd forint cégrészesedés
  • 10 milliárd forint vállalati kötvény portfólió
  • 5,85 milliárd forint bankbetét
A Széll Kálmán téren található egykori Posta Palota több éve üresen áll Fotó: M.Schmidt János – Origo

Az ingatlanbefektetések a tervek szerint több hozamot jelentenek, amelyet az alapítványok a szabályok szerint saját működésükre fordíthatnak. Fekete Zoltán elmondta,

Ennek megfelelően, ha a pénzpiacon, vagy államkötvényben tartanák az alapítványok a vagyonukat, kevesebb bevételük van. Ezért gondolták úgy, hogy egy magasabb hozamú befektetési forma irányába, ez pedig jelen esetben az ingatlanbefektetés. Fekete Zoltán azt is elmondta, hogy több hónapja kezdték előkészíteni az ingatlanbefektetéseket nemzetközi szakértőcégek bevonásával. A következő 1-2 évben pedig folytatják az ingatlanbefektetéseket.