Nyáron a részvények is pihenni mennek

jó kilátás hangulat USA pénzügy részvény tőzsde világos
Vágólapra másolva!
Bár a nemzetközi tőkepiacot erősen meghatározó amerikai részvénypiac május és október között általában nyugodtabb időszakát éli, a májusi eladás taktikájánál vannak jobb módszerek is a pihenőidőszak megjátszására. 
Vágólapra másolva!

Egy friss kutatás, melyet az InvesTech Research investment végzett el, alaposan áttekintette, hogy a múltbeli események alapján, milyen kimenetelekkel kecsegtet egy-egy taktika a nyári szezonban. Megállapították, hogy ha egy befektető 1960 óta minden egyes év május 1-jén 10 ezer dollárt tett volna egy S&P 500 indexalapba, majd hat hónappal később eladott volna, akkor a kezdeti befektetése mára 29 273 dollárt jelentene – írja a MarketWatch.

Ezzel szemben, ha az elképzelt befektetőnk a pörgős időszak elején, vagyis 1-jén tette volna be a 10 ezer dollárját, majd minden évben április 30-án eladott volna, a kezdeti 10 ezer dollár 644 961 dollár lenne.

Szektorok és évszakok

Ez jelentős különbség, de a kutatás célja elsősorban nem az általános piaci teljesítmények visszakövetése volt, hanem az, hogy

miként változtak az egyes szektorok.

Rövidebb időtávot vizsgálva kimutatható, hogy 1990 és a legutóbbi év (2015 vagy 2016) között az S&P 500 10 szektorából 3 minden évben kétszámjegyű átlaghozamot ért el november és április között. A nem alapvető szükségleteket kielégítő fogyasztási javak területe teljesített a legjobban, átlagosan 11,0 százalékos hozammal. A nyersanyagok és az ipari szektor 10,9, illetve 10,2 százalékot produkált.

A részvénypiacokon már beköszöntött a nyár Forrás: 123rf.com

Amikor azonban eljön a nyár, mindez szertefoszlik, és május, illetve október között a nyersanyagok már csak mínusz 1,2 százalékos átlaghozamot mutatnak, míg a többiek nyeresége kevesebb mint 1 százalék.

Ebben a hat hónapban a legjobban az egészségügy és az alapvető fogyasztási javak állnak az élen, 6,0 és 5,9 százalékos eredménnyel. A másik izgalmas terület a technológia, amely

egyedüliként tudta lenyomni a szélesebb piacot télen és nyáron egyaránt.

November és április között átlagosan 8,9 százalékot, míg az év többi részén 3,9 százalékot hozott. Összehasonlításképpen az S&P 500 indexnél ez a két átlagszám 7,9 és 2,6 százalék.

Választások előtt

Az anyag mindent összevetve két javaslattal áll elő. Egyrészt azzal, hogy a nyári szezonban valóban érdemes lehet túladni azon ciklikus szektorok részvényein, melyek tipikusan a téli szezonban teljesítenek jól. Másrészt pedig a közelgő amerikai elnökválasztás előtt

idén nem feltétlenül elvetélt ötlet visszavonulót fújni,

és kivárni, hogy a piac miként reagál majd a szavazás eredményére. Mindazonáltal – szól az összefoglalás – a nyári pihenést is lehet ügyesen szervezni a részvénypiacon.