Új ajtók nyílnak a közbeszerzésben

dollár USD euró EUR pénz deviza valuta
A one euro coin is pictured on one US dollar notes on March 13, 2015 in Godewaersvelde, Northern France. AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN
Vágólapra másolva!
Könnyebben kerülhetnek be a minősített ajánlattevői jegyzékbe a közbeszerzési eljárásokon indulni kívánó kis- és középvállalkozások, miután a jogalkotó áprilisban díjmentessé tette a minősítés megszerzését az érintettek számára. A vállalkozások folyamatosan keresik az új lehetőségeket, hogyan indulhatnak el könnyebben a közbeszerzési eljárásokon.
Vágólapra másolva!

Ezt támasztja alá, hogy a piacon újonnan megjelenő közbeszerzési garanciakonstrukciók iránti érdeklődés fokozódott az elmúlt időszakban – hívják fel a figyelmet a Start Garancia Zrt. szakértői.

Adminisztratív könnyítések és új pénzügyi konstrukciók segítik a közbeszerzési kiírásokon induló kis- és középvállalkozásokat. Az egyik legfontosabb újdonság, hogy az ajánlattevői

minősítés megszerzése vagy megújítása ingyenessé vált.

Az uniós pályázatokban is új távlatok nyílnak Forrás: AFP/Philippe Huguen

Ez főleg azoknak a szereplőknek jelent könnyítést, amelyek évente több kiírást is megpályáznának. A minősített ajánlattevői jegyzékben szereplő kkv-k egyszerűbben és költséghatékonyabban vehetnek részt közbeszerzési eljárásokban. Ez azt jelenti, hogy a bejegyzéskor, majd

évente csupán egy alkalommal kell igazolniuk

gazdasági, pénzügyi és műszaki, illetve szakmai alkalmasságukat. Továbbá azt, hogy nem állnak a kizáró okok hatálya alatt.

Az uniós pályázatokat is egyszerűbb célba venni: az egységes európai közbeszerzési dokumentummal (ESPD)

a vállalkozásoknak nem kell azokat a formanyomtatványokat beküldeni, mint korábban.

A határokon átnyúló közbeszerzési eljárások 2018 októberétől tovább egyszerűsödik, akkortól az ESPD kizárólag elektronikus formában lesz elérhető.

„A Közbeszerzési törvény legutóbbi módosításai alapvetően a kkv-knak kedveznek, az adminisztrációs könnyítések mellett a számos közbeszerzési eljárásban megkövetelt közbeszerzési garancia terén is több lehetőséget nyitott a vállalkozások számára, ugyanis a módosításnak köszönhetően már

ezzel a mindennapi működéshez nélkülözhetetlen forrásokat szabadíthatnak fel – mondta Zoltán Csaba, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója. – Nemcsak azoknak lehetőség ez, akik először igényelnek közbeszerzési garanciát, hanem azoknak is, akik kedvezőbb konstrukciókra szeretnének váltani.”

A vezérigazgató beszámolt arról a tapasztalatukról, hogy a vállalkozások folyamatosan keresik az új lehetőségeket az olcsóbb megoldásokra. A törvénymódosítás előtt a piacon nem volt elérhető fedezet nélkül igénybe vehető garanciakonstrukció, most azonban a korábbi követelményeknek megfelelni nem tudó cégek előtt is megnyílt a lehetőség, tájékoztatott Zoltán Csaba.