A jó tömegközlekedés vonzóvá teszi a vidéki életet

A Bíró család Gödöllői házukban life-nak 2016 január 12-én A Bíró család Gödöllői házukban life-nak 2016 január 12-én
ökotudatos, fenntarthatóság
A Bíró család Gödöllői házukban life-nak 2016 január 12-én
Vágólapra másolva!
Nem csak Budapesten lendült fel a lakáspiac, a fővároson kívül közel harmadával több ingatlan cserélt gazdát 2016 első negyedévében, mint 2015 végén. A vidéki városokat is elérte a kereslet élénkülése, és egyre-másra indulnak új beruházások is – derül ki az Otthon Centrum elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A főváros közigazgatási határán túl, az Otthon Centrum adatbázisában szereplő adásvételi tranzakciók száma alapján a fővárosi agglomerációban Budaörs, Dunakeszi, Érd és Szigetszentmiklós emelkedett ki, de

Gödöllőn, Gyálon, Gyömrőn és Kistarcsán,

illetve a budai agglomerációban Budakalászon, Szentendrén és Solymáron is élénk volt a piac.

A kertvárosi környezetben elsősorban családi házakat adtak-vettek a főváros környéki településeken az év első három hónapjában: az átlagos méret 129 négyzetméter, az átlagos ár 240 ezer forint volt négyzetméterenként.

Egy gödöllői családi ház Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az átlag mögött azonban nagy különbségek vannak: míg Érden 100 négyzetméter volt az átlagos méret, Budaörsön ez 175 négyzetméter volt.

Az árak tekintetében is nagy különbségek voltak a budai agglomeráció és a pesti oldalon, az M0-s mentén található települések között: míg Gyálon, Üllőn, Veresegyházon vagy Szigetszentmiklóson jellemzően átlagosan 20 milliós házak keltek el, addig Budaörsön, Solymáron ennek több mint kétszeresét fizették az ingatlanokért, Szentendrén még ennél is magasabb áron kötöttek üzleteket.

A tömegközlekedés és a csok a mozgatórugó

A kereslet Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint elsősorban azokon az agglomerációs településeken fog nőni, ahol jó a tömegközlekedési szolgáltatás minősége, és a csok igénybevételére jogosult családok a támogatáshoz mérten megfizethető, új építésű ingatlanokat találnak.

A vidéki nagyvárosok mindegyikében általában

a belvárosi, illetve a városközponthoz közeli városrészekben található lakóingatlanok keresettek.

Győrben a belváros mellett Nádorváros és Révfalu említhető, ahol a nappali +1, vagy nappali +2 szobás lakás a legkedveltebb kategória, elsősorban a 60 m2 vagy ennél nagyobb alapterületű lakásokat vásárolják.

A fenti városrészekben jellemzően 380–450 ezer forintos négyzetméteráron keltek el a lakások. A használt, de újszerű vagy felújított lakásokért 320–350 ezer forintot kértek négyzetméterenként.

Pécs, a Havihegy városrész látképe a belvárosi Király utcából Forrás: MTI/Jászai Csaba

Pécsett a belváros és közvetlen környezete, valamint a Mecsekoldal számít a legkívánatosabb lakóhelynek. Itt kisebb, 4–8 lakásos társasházi lakásokat keresnek, lehetőleg kertkapcsolattal. Az árak négyzetméterenként 280–320 ezer forint körül alakulnak a használt ingatlanok esetén, míg az új építésű lakások négyzetméteréért 300–450 ezer forintot is elkérnek a fejlesztők

Szegeden a legnagyobb becsben a belváros, Felsőváros, Rókus, Móraváros és Újszeged városrészek lakásait tartják a helyiek. A favorit az egyetemekhez közeli téglaépítésű lakás, ezeket 280 ezer forintos négyzetméteráron adják-veszik. Használt lakást már 220–260 ezer forintos fajlagos áron lehet kapni, az új építésűek ára bő százezerrel magasabb, 300–360 ezer forint négyzetméterenként. A presztízskörnyéken a középkorosztály főként befektetési céllal vásárol.

Debrecenben és Miskolcon is élénkül a lakáspiac

Az ország keleti felében Debrecenben a legkeresettebb városrész a méltán híres Nagyerdő. Itt leginkább keresett társasházi, 40–60 négyzetméteres lakások átlagára 300–400 ezer forint négyzetméterenként. A családi házat keresők között leginkább Csigakert, Postakert és Kertváros, valamint a Hatvan utcai kert népszerű, mivel ezeknek a városrészeknek jó a közlekedése. Ezt tükrözi, hogy az itt található házak 30–50 millió forintért kelnek el.

Miskolcon a családi házak tekintetében Miskolc-Tapolca, a Vár környéke (Berekalja) és Bodótető a legkedveltebb városrészek. Itt 120–200 négyzetméteres családi házak már 200–250 ezer forintos négyzetméteráron megvásárolhatók. Családi házak terén a legkeresettebb a 15–25 milliós kategória. Ezek jellemzően 90–120 négyzetméteres (2 és fél, 3 és fél szobás), téglaépítésű házak Görömböly, Martin kertváros, Diósgyőr, Szirma, Győri kapu városrészekben.

Kecskeméten a belvárosi, társasházi lakások ára 11-12 millió forinttól akár 35 millió forintig is terjed. A legkeresettebb mostanában a nappali +2 hálós újszerű vagy befektetési céllal a 2 szobás társasházi lakás. A legjobbnak tartott környék egyértelműen Petőfiváros, ahol családi házakat és sorházakat vesznek. Itt meglehetősen szórnak az árak: a régebben épült sorházak már 18 millió forintért megvásárolhatók, míg az újszerű egyszintes házakért 40–50 milliót is elkérnek, a telkek pedig 18-20 millió forinttól indulnak. A leggyorsabban a 18–25 milliós sorházegységek kelnek el. Az új építésű családi házak jórészt bérbe vannak adva a városba települt iparvállalatoknál dolgozó külföldieknek.

Beindultak az építkezések

Győrben szinten minden városrészben indulnak beruházások a 4-6-8 lakásostól a közepes, 20–36 lakásszámú projekteken át a 80–200 lakásos, nagy volumenű építkezésekig bezáróan. Debrecenben néhány projekt jó időzítése révén sikeresen tudta értékesíteni a lakásait, de az Otthon Centrum helyi irodájának tapasztalata szerint kérdéses, hogy nagy számban elfogynak-e majd a most épülő és bőven 400 ezer forintos négyzetméterár felett kínált lakások a városban.

Egyre több új lakás épül Fotó: Szabó Gábor - Origo

Pécsett már ennél kedvezőbb árszinten, 300 ezer forint környékén is találunk új építésű lakásokat, Miskolcon is hasonló árszinten van kínálat, de a borsodi megyeszékhelyen még rengeteg, a válság előtt épült és „beragadt” lakás vár vevőre ennél olcsóbban is.

Szegeden sincs hiány új építésű projektekben: a Nemestakács utcában, a Felső Tiszaparton, a Bárka utcában, a Moszkvai körúton, a Hunyadi téren, a Hársfa utcában, az Ősz utcában, a Római körúton, a Lengyel utcában, a Bocskai út–Madách utca sarkán, a Dobó és a Móra utcában is jellemzően 16-20 lakásos társasházak épülnek, vagy ilyenek építését tervezik a beruházók.