Magyarország az EU-s inflációrangsor első harmadában

tankolás benzin benzinár benzinkút tankol
Man at gas pump preparing to refuel vehicle
Vágólapra másolva!
Áprilisban éves összevetésben mind az Európai Unió egészében (EU28), mind az euróövezetben csökkentek a fogyasztói árak a márciusi stagnálás után. Az inflációt elsősorban az alacsony üzemanyagárak húzták le.
Vágólapra másolva!

Áprilisban az EU28-ban és az eurózónában egyaránt 0,2 százalékkal csökkent a fogyasztói árindex, közölte az Eurostat, az EU statisztikai hivatala. Márciushoz viszonyítva az EU28-ban 0,1 százalékkal emelkedtek, az euróövezetben pedig nem változtak a fogyasztói árak.

Romániában volt a legnagyobb defláció

Az unió 17 tagállamából jelentettek negatív inflációt áprilisban.

A legnagyobb mértékben, 2,6 százalékkal éves szinten Romániában estek a fogyasztói árak,

majd Bulgária (-2,5 százalék) és Ciprus (-2,1 százalék) következik.

A legnagyobb áremelkedést Belgiumban (1,5 százalék) és Svédországban (1,0 százalék) regisztrálták.

Magyarország az első harmad végén

Az Eurostat statisztikái szerint Magyarországon a harmonizált fogyasztói árindex (HICP) tavaly áprilishoz képest 0,3 százalékkal, márciushoz viszonyítva pedig 0,8 százalékkal emelkedett.

Magyarország ezzel az uniós inflációrangsor első harmadának legvégén áll

(avagy a középmezőny elején), Finnországban és az Egyesült Királyságban is épp 0,3 százalék volt az éves infláció áprilisban.

Az üzemanyagok miatt

Az euróövezetben a mínusz 0,2 százalékos infláció úgy alakult ki, hogy az éttermi árak emelkedése 0,13 százalékponttal, a bérleti díjaké 0,08 százalékponttal, a dohányáruké 0,05 százalékponttal növelte, az üzemanyagok árának esése viszont 0,54 százalékponttal, a fűtőolajé 0,22 százalékponttal, a gázé pedig 0,13 százalékponttal csökkentette a fogyasztói árindexet.