Beszakadt az olajár, nagy az idegesség a piacon

olaj olajfinomító
A Yemni employee looks as flames and smoke billow from the Aden oil refinery company in Yemen's port city of Aden on September 29, 2015, the day after it reopened following a six-month halt of service due to clashes between Popular Resistance Committees and Shiite rebels. AFP PHOTO / SALEH AL-OBEIDI
Vágólapra másolva!
Várhatóan nem lesz zökkenőmentes éve az olajpiacnak az év hátralévő részében. Miközben ugyanis a nagy kitermelők nem tudtak megállapodni a termelés befagyasztásáról, a kuvaiti olajipari dolgozók sztrájkja nyomán fellépő kínálatcsökkenés támogathatja a fekete arany árfolyamát. 
Vágólapra másolva!

Erősödő olajpiaci volatilitásra figyelmeztetett a Goldman Sachs és a Barclays, kiemelve a dohai megállapodás hiányának és a kuvaiti sztrájknak az ellentétes hatásait. Mindeközben a Citigroup is a kilengésekre hívta fel a figyelmet, bár hozzátették, az árak túl alacsonyak a problémák kompenzációjához szükséges kínálati szintek fenntartásához – írja a Bloomberg.

A nyersolaj árfolyama több mint 6,8 százalékot is esett hétfőn, miután vasárnap a világ nagy olajállamai nem tudtak megállapodni a kitermelés befagyasztásáról. A legfőbb probléma az volt, hogy Szaúd-Arábia és más öböl menti országok nem akartak belemenni semmilyen megegyezésbe, ha ebben nem vesz részt minden OPEC-tagállam, beleértve Iránt is, amely meg sem jelent a tárgyaláson.

Piaci ellentétek

Mindeközben a kuvaiti kitermelés mintegy

60 százalékot zuhant egy sztrájk miatt.

Az olaj ára egyébként több mint 30 százalékot ugrott február közepe óta, amikor is nyilvánosságra hozták a befagyasztás előzetes tervét.

A Brent típusú olaj árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Noha a megállapodás hiánya rövid távon az olaj éles esését hozta, a piaci egyensúly egészének alakulása tompíthat a helyzeten – derül ki a Barclays vasárnap kiadott elemzéséből. A kuvaiti sztrájk, illetve egyéb, nem tervezett kínálati kiesések Kanadában és Nigériában, valamint az OPEC-en kívüli államok kitermelésének csökkenése ugyanis egyaránt segítheti a piacot – teszi hozzá a bank elemzője.

Kilengések és egyensúly

Miközben a Goldman Sachs elemzői is arra hívták fel a figyelmet, hogy a fundamentumok és a vasárnapi hírek együttese fokozhatja a már eddig is erős volatilitást, a Citigroup

megemelte az olajra vonatkozó 2016-os árfolyam-előrejelzését.

A bank a londoni Brent típusú olajtól hordónként 43, míg az amerikai WTI-től 42 dollárt vár, ami egyenként 3 dolláros emelést jelent a korábbi prognózishoz képest.

Van remény a várható kilengések közepette is Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

A jelentés szerint ugyanis az OPEC-en kívüli országok kitermelése idén több mint 1,1 millió hordóval zsugorodhat, ahogy az olyan országokban, mint az USA, Brazília, Mexikó és Kína kevesebb olajat pumpálhatnak.

Ezzel együtt a Goldman elemzése hozzáteszi, hogy

a fokozatosan javuló fundamentumok

fenntartható hiányt eredményezhetnek az idei harmadik negyedévre. Mindazonáltal az anyag kiemeli, a következő hetek legfőbb kockázatát az jelenti, hogy bár az elmúlt időszakban a kínálati oldal csökkent, a kereslet növekedése inkább szezonális jellegű volt. Ez pedig arra utal, hogy ennek kifutásával az egyensúly helyreállása még további hónapokat vehet igénybe.