Katasztrófa közelében az amerikai kiskereskedelem

JCPenney, USA, kiskereskedelem
Fotó: Mike Kalasnik
Vágólapra másolva!
A nagy amerikai kiskereskedelmi cégek több száz boltjukat zárták be az elmúlt néhány évben, üres és elhagyatott bevásárlóközpontokat hagyva maguk után. Az e-kereskedelem felől érkező kihívás egyre nagyobb katasztrófát okoz a belső fogyasztás által vezérelt amerikai piacon.
Vágólapra másolva!

Noha már korábban is érkeztek jóslatok egy amerikai kiskereskedelmi apokalipszisről, az elmúlt időszak bezárásai úgy tűnik, csupán a jéghegy csúcsát jelentik. Az ingatlanpiaci elemzésekkel foglalkozó Green Street Advisors jelentése szerint ugyanis az áruházaknak mintegy 800 további üzletet kellene bezárniuk, hogy újra elérjék azt a nyereségességi szintet, melyet 10 évvel ezelőtt produkáltak – írja a Business Insider.

A kiskereskedelmi cégek közül a Searsnek például nagyjából 300 boltot kellene bezárnia (a meglévő üzleteinek felét), míg a JCPenneynél ez a szám 320 lenne (a jelenlegi állomány 31 százaléka), a Macy’s pedig 70 boltot kellene becsukni (az összes 9 százaléka), hogy elérjék a terület alapú értékesítés 2006-os szintjét.

Forrás: Reuters

Egy ilyen hullám pedig több száz bevásárlóközpontot kényszerítene bezárásra szerte az Egyesült Államokban – derül ki a jelentésből. Noha a bevásárlóközpontok igyekeznek mozikkal, éttermekkel vagy más üzletekkel helyettesíteni a húzóerőnek számító kiskereskedelmi egységeket, amennyiben kettő vagy annál több ilyen bolt zár be, az már könnyen be tud indítani egy lefelé ható spirált, amely végül az egész központ bezárásához vezethet. Ráadásul

az érintett boltok eladásai már évtizedes szinten zuhannak,

amit jól mutat, hogy a területi egységre lebontott értékesítés 24 százalékkal esett 2006 óta.

A Sears emellett éppen februárban jelentett be egy friss bezárási hullámot, amelynek keretében 78 bolt kerülne lakat alá ezen a nyáron. Egy hónappal korábban pedig a JCPenney jelezte, hogy 7 üzletét csukná be, mintegy ezerre csökkentve ezzel a teljes állományt. A Macy’s 40 boltot zárna be, amivel nagyjából 770-re zsugorodna boltjainak száma.