Az IKEA gombába csomagolhatja a bútorait

IKEA, zászló,
IKEA áruház Kínában
Vágólapra másolva!
Az IKEA szeretné valamilyen környezetbarát megoldással helyettesíteni a termékei dobozában használt hungarocell csomagolóanyagot. A svéd bútorgyár már tárgyalásokat kezdett egy amerikai céggel, amely gombából állít elő a hungarocellhez nagyon hasonló, de sokkal környezetbarátabb csomagolóanyagot.
Vágólapra másolva!

Az IKEA bútorgyár és –áruház szeretné lecserélni a kartondobozaiban használt hungarocell csomagolóanyagot. A legvalószínűbb jelölt a szintetikus hungarocell leváltására a gombából növesztett csomagolóanyag, írja a Business Insider.

2006 óta gyártanak gombából csomagolást

A lap szerint a svéd bútorgyár már tárgyalásokat kezdett az amerikai Ecovative céggel. Az Ecovative 2006-ban mutatta be csomagológombáját, számos nagy cégnek, például a Dellnek szállítanak.

Bármilyen formában

A biocsomagolást a gomba micéliumából növesztik, azokból a szálakból, amikből a felszínen látható gombatest kinő. A micéliumot

valamilyen biohulladékból (például kukoricaszárból) készített formába növesztik bele,

így gyakorlatilag bármilyen alakot elő lehet állítani.

Ki lehet hajítani a kertbe

Amikor a micélium teljesen kitöltötte a formát, a gombát kiszárítják, ettől a növekedése megáll, és kiszárítva nem kezd rothadni. Viszont

sokkal könnyebben lebomlik, mint a műanyag hungarocell.

A hungarocell csak évezredek alatt bomlik le, ezzel szemben a csomagológomba sokkal gyorsabban, ráadásul bármilyen komposztáló rendszerben, vagy akár a kert végében meg lehet tőle szabadulni.