Az ázsiai brókereket nem győzték meg a G20-ak

válság, zuhanó ázsiai tőzsde, tőzsdeválság
Vágólapra másolva!
A G20-találkozó után az országok vezetői semmitmondó ígéreteket tettek, Amerikában ismét valószínűbbé vált az alapkamat-emelés, az ázsiai tőzsdék gyengélkedtek. Európában az Eurostat nyilvánosságra hozza a februári fogyasztói árindexét. Ez történt a világban, amíg aludt, és ez vár ránk ma.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai tőzsdék gyengén teljesítettek február 29-én, hétfőn. A hétvégi G20 találkozó után a legnagyobb gazdasági hatalmak vezetői nem ígértek semmiféle konkrét lépéseket arra, hogyan akarják felpörgetni a világ gazdasági növekedését. Ráadásul az előző hét végén érkezett erős amerikai adatok miatt ismét valószínűbbé vált, hogy a Fed újra emelni fog az alapkamaton.

Magyar idő szerint reggel fél hét után a Nikkei 16 172 ponton állt, épp esésben volt, ahogy majdnem egész nap. A Hang Seng szintén esett, 19 128 ponton állt. A Shanghai index a nyitása utáni nagy esés után stagnált, 2 668 ponton állt. A Sensex nyitása után esett, aztán elkezdett visszakapaszkodni, 23 120 ponton állt.

Munkanélküliség Japánból

Japánban nyilvánosságra hozták, januárban mennyivel nőtt vagy csökkent az új lakások száma. Decemberben a piac 1,3 százalékkal csökkent, januárban 0,2 százalékkal nőtt. Azt is közzétették, januárban nőtt vagy csökkent-e az építőiparban a megrendelések száma.

Decemberben a megrendelések száma 14,8 százalékkal nőtt, januárban 13,8 százalékkal csökkent.

A szigetország januári munkanélküliségi rátáját is közzéteszik. Decemberben 3,3 százalékos volt a munkanélküliség. A háztartások fogyasztása decemberben 4,4 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban.

Fogyasztói árindex Európából

Európában az unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn nyilvánosságra hozza a februári fogyasztói árindexet. Januárban az árindex 0,3 százalék voltéves alapon, az elemzők februárra 0,1 százalékot várnak.

Németországban közzéteszik a januári import árindexet és a kiskereskedelmi forgalom változását.

Az import árindex decemberben éves alapon 3,1 százalék volt, az elemzők januárra 3,4 százalékot várnak. A kiskereskedelmi forgalom decemberben éves alapon 1,5 százalékkal nőtt, az elemzők januárra 0,8 százalékos bővülést várnak.

Ingatlanadatok Amerikából

Az Egyesült Királyságban nyilvánosságra hozzák, hogyan változtak a lakásárak februárban. Januárban éves alapon 4,4 százalék volt az emelkedés.

Azt is közzéteszik, januárban mennyi hitelt vett fel a lakosság.

Az Egyesült Államokban nyilvánosságra hozzák, hogyan változott az ingatlaneladások száma januárban. Decemberben éves alapon az eladások száma 4,2 százalékkal nőtt.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal nyilvánosságra hozza a januári termelői árindexet. Decemberben éves alapon az index mínusz 1,3 százalékon állt.

Amerika gyengén muzsikált

Újabb jó adatok érkeztek az Egyesült Államok gazdaságáról, megint valószínűbbé vált az alapkamat-emelés. A dollár erősödött, az olajár esett, a tőzsdék gyengélkedtek.

Így zártak a főbb amerikai indexek:

  • Dow Jones: 16 640 pont, -0,34 százalék,
  • Nasdaq: 4 590 pont, +0,17 százalék,
  • S&P 500: 1 948 pont, -0,19 százalék.

Az európai tőzsdék jobban teljesítettek, így zártak a fontosabb európai indexek:

  • FTSE 100: 6 096 pont, +1,38 százalék,
  • DAX: 9 513 pont, +1,95 százalék,
  • CAC 40: 4 315 pont, +1,57 százalék,
  • FTSE MIB: 17 484 pont, +2,22 százalék,
  • IBEX 35: 8 349 pont, +1,62 százalék.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX 23 658 ponton zárt 1, 43 százalékos pluszban.

A piaci mozgásokat az innen elérhető adatok segítségével tudja követni.